El Museu Arqueològic de la Diputació d’Alacant (MARQ) ha conclòs els treballs de camp i investigació previstos en el jaciment de la Illeta dels Banyets dins del Pla d’Excavacions de 2021 amb uns resultats destacats que han permés confirmar l’existència d’una nova instal·lació productiva dedicada a la preparació de conserves de peix en aquest assentament de la segona meitat del s. IV i la primera de l’III a. C. situat en el municipi de El Campello.

L’equip d’excavació encapçalat pel director del MARQ, Manuel Olcina, i l’arqueòloga Adoración Martínez, ha tret a la llum una nova àrea en l’es distingeixen un carrer o via de pas i una àrea a l’aire lliure jalonada de piletas, recobertes interiorment amb un gruixut morter de calç impermeabilizante. Encara que no es coneixen exemples similars d’aquesta època, les deixalles de peixos trobats confirmen l’ús en el procés de salaó de peix. La troballa permet obrir nous camps d’estudi en relació amb els procediments tècnics emprats en aquesta indústria mediterrània.

Aquest nou descobriment se suma a altres anteriors que han permés trobar altres instal·lacions de transformació de matèries primeres, entre elles almàsseres, una almàssera, un taller d’espart o un forn de brea. Tots aquests elements converteixen la Illeta dels Banyets en el jaciment arqueològic d’època ibèrica amb la major diversitat d’instal·lacions productives concentrades en una superfície escassa i en bon estat de conservació. La investigació arqueològica ha permés, a més, establir el grau d’influència del món púnic en alguns edificis i formes de construcció.

La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha felicitat l’equip de treball “pels importants avanços que cada any realitzen amb l’objectiu d’aprofundir en el coneixement de la forma de vida dels nostres avantpassats”. Ha avançat, a més, que està previst que les noves estructures exhumades “passen a ser part del recorregut musealizado i visitable del jaciment una vegada es procedisca a la seua consolidació i protecció per part de l’Àrea d’Arquitectura de la Diputació d’Alacant”.

La campanya d’enguany s’ha realitzat amb la col·laboració de voluntaris amb la finalitat de continuar desenvolupant una funció didàctica dirigida a estudiants i nous professionals arqueòlegs, que tenen l’oportunitat d’adquirir experiència i conéixer de primera mà en què consisteix el treball d’excavació i de laboratori aparellats. Quant a la labor divulgativa, els visitants del jaciment han pogut veure el procés i conéixer el desenvolupament dels treballs i la metodologia emprada.

La Illeta dels Banyets es troba en un lloc privilegiat. Aquesta xicoteta península ocupa la part central de la zona costanera que s’estén des de la Serra Gelada fins al Cap de l’Horta. Són moltes les cultures que es van assentar en aquest lloc en diferents èpoques de la història, des del Neolític final fins als romans. Entre les construccions, destaquen els famosos vivers de peix coneguts com els Banys de la Reina, que donen nom al lloc. El jaciment guarda vestigis de cadascuna de les cultures que van habitar la zona reveladors sobre la mena de vida que van desenvolupar. Gràcies al mètode arqueològic i als vestigis materials, es va coneixent el seu grau de desenvolupament tecnològic i la seua organització política i costums.