La pandèmia de COVID19 continua condicionant la cita cultural més important de Torrevieja. Malgrat això, no faltarà aquest esdeveniment que torna a reinventar-se, com ja va ocórrer en 2020, on –malgrat les circumstàncies– es va presentar un Certamen de quatre vetlades d’exhibició. En aquesta ocasió, torna la “setmana d’Havaneres”: set dies amb diferents apostes musicals entorn del gènere del dos per quatre, on tindrà cabuda el record al mestre Ricardo Lafuente, l’orquestració simfònica i per a banda, el cant coral amb tres agrupacions nacionals i cinc locals, el recitat i les veus solistes. Les Eres de la Sal seran el marc d’aquesta edició que comença el diumenge i que seguirà cada nit, a les 22.30h, fins al dia 24 de juliol. Recinte històric que, com a anècdota, elimina les clàssiques butaques de ferro i fibra de vidre, per altres més còmodes de resina negra.

EL CERTAMEN EN TEMPS DEL COVID

Tant el programa del Certamen, que aconsegueix la seua 67a edició, com la pròpia organització estan adaptats a l’evolució actual de la pandèmia i les restriccions dictades per les autoritats sobre aquest tema. Destacar que serà obligatori l’ús de la màscara per part de tot el públic i personal des del mateix moment en el qual accedisquen a les Eres de la Sal, on a més se’ls prendrà la temperatura i, en cas d’estar per damunt dels paràmetres normals, no se li permetrà l’accés. Hi haurà gel hidroalcohòlic per a la desinfecció de mans, així com informació per megafonia per a evitar concentracions i es marcaran direccions de trànsit en el recinte. Se suprimeix, a més, el descans en el transcurs de les vetlades i s’ha reduït al 75% l’aforament del pati de butaques, encara que enguany sí que s’ha instal·lat graderia complementària, per la qual cosa la capacitat del recinte superarà lleugerament les 1.000 localitats. No obstant això, i per a compensar aquesta falta d’aforament, el Certamen es retransmetrà en directe a través de la Web del Patronat www.habaneras.org, i també per Televisió Torrevieja i Televisió Vega Baixa. Així mateix es gravaran íntegres les set vetlades per a elaborar un programa especial que s’emetrà per Televisió Espanyola a través de la 2 i el seu Canal Internacional.

9é CERTAMEN SOLISTES LÍRICS

En una cita on s’ha suprimit la competició coral, sí que es manté la de solistes. Així, el Certamen Internacional d’Havaneres per a Solistes Lírics, que compleix la seua 9a edició, pujarà al Tornaveu a sis cantants que oferiran cadascun dues havaneres i una peça de sarsuela. Són els seleccionats per la Comissió Tècnica entre un gran nombre d’inscrits, que han superat la trentena, procedents de tota Espanya i d’altres països com el Japó i França. Molts dels cantants coneixen ja Torrevieja d’haver participat prèviament en algun dels seus certàmens com coralistas. Dels participants estarà molt atent el jurat compost per Emilio Sagi, Ruth Revert i Jon Plazaola, que entregaran el primer premi, dotat amb 2.000 euros i diploma. També estarà pendent el públic, que concedeix un altre premi i que ascendeix a 1.000 euros.

LA COMPETICIÓ CORAL, PER A 2022

Com ja va ocórrer en 2020, el Patronat emplaçarà als cors seleccionats per a la qual anava a ser la competició coral a participar al juliol de 2022. Es mantindrà l’obra obligada i s’obrirà un nou període d’inscripció amb la finalitat de tindre possibilitat de seleccionar més cors. Cal recordar que l’evolució de la pandèmia és molt dispar en el panorama internacional, hàndicap insalvable per a un Certamen on la major part dels seus competidors procedeixen de l’estranger.