La sessió tindrà lloc el dijous 23 de novembre a les 19:00h a l’Auditori del Centre de Congressos “Ciutat d’Elx”, sent d’accés gratuït fins a completar aforament, i sense necessitat de reserva prèvia d’entrada.

El diferent, el cas estrany, el salvatge… Criatures del fantàstic com Nosferatu, l’Home llop o Dr. Jeckyll i el seu Mr. Hyde, entre altres, ens han obert les seues portes a l’entreteniment però també a la reflexió sobre allò que significa ser un outsider, un ésser que sobreviu en els marges i al qual se li impedeix ser lliure en societat. Molts artistes de diversos mitjans han recollit aquesta faceta per a tractar de donar-li un gir de rosca a la visió que tenim d’aquestes famoses icones. Directors com Andy Warhol i Jim Sharman, van transgredir les qüestions de gènere amb les seues particulars versions de la criatura de Frankenstein (amb Flesh for Frankenstein, 1973, i The Rocky Horror Picture Xou, 1975, respectivament). Jess Franco i Neil Jordan van fer el propi amb les famílies de vampirs (Vampyros Lesbos, 1971, i Entrevista amb el Vampir, 1994), i fins i tot un director com Jack Sholder es va atrevir a utilitzar a Freddy Krueger com a metàfora per a “eixir de l’armari” (Malson en Elm Street 2: La venjança de Freddy, 1985).

L’onzena edició del Festival Internacional de Cinema Fantàstic d’Elx – FANTAELX estrena la seua “Secció Transversal”, una nova activitat que té com a objectiu visibilitzar aquestes temàtiques i debatre sobre els diversos aspectes al voltant d’aquestes icones i de les qüestions de gènere, queer i LGTBI+, dins de la producció audiovisual de tall fantàstic. A aquest efecte, el Festival projectarà una selecció temàtica de curtmetratges i durà a terme un col·loqui amb part dels seus creadors i creadores, i personalitats expertes en la matèria.

Els curtmetratges que es projectaran seran “Yo, sirena”, d’Augusto Almoguera; “Polter”, d’Álvaro Vicario; “Amarradas”, de Carmen Córdoba; “My Life is a Dream”, de Brian Benson; i “Solo hay una”, de Mik J. López, els quals radiografiaran diferents aspectes temàtics orientats a aquesta nova activitat. Seguidament, tindrà lloc un col·loqui en el qual es comptarà amb l’assistència d’Augusto Almorera (cineasta i organitzador del Cortesina Fest), Fernando Fernández (artista i il·lustrador) i Toni Díaz (actriu, i vicepresidenta i portaveu trans de Diversitat Alacant).

La present edició del Festival està organitzada per l’associació “Unicorn Negre”, el Centre d’Investigació en Arts (CIA) i el grup d’investigació Massiva, de la Universitat Miguel Hernández. Així mateix, també compta amb el suport de diversos organismes, com l’Institut Valencià de Cultura, la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Elx, Visit Elx, el Vicerectorat de Cultura de la Universitat Miguel Hernández, o el centre comercial L’Aljub, entre altres.

Tota la programació detallada es troba disponible en la web del festival: https://www.festivalcinefantaelx.com/programa/