Les regidories de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi han organitzat una visita guiada al Molí de Mànec, que tindrà lloc dissabte que ve 16 de gener. “Són grups reduïts de 6 persones i hi haurà tres sessions, a les 10, 11 i 12 hores”, ha destacat durant la presentació l’edil del ram, Manuel Casado.

Es tracta d’una activitat que es realitzarà una vegada al mes i l’objectiu és donar a conéixer la història d’aquest molí fariner, on l’Ajuntament de l’Alfàs ha dut a terme un projecte de recuperació i posada en valor gràcies a una inversió de 250.000 euros procedent del Programa Operatiu FEDER 2014-2020 de la Generalitat Valenciana.

El Vaig moldre de Mànec està situat en la riba esquerra del barranc de Carbonera. Segons les referències històriques disponibles, es pressuposa que es va construir entre el segle XVIII i principis del XIX. Al llarg dels anys ha rebut altres denominacions, com Molí de Carbonera, de Baix, Maset i de Montaner. Des de l’any 1999 és de propietat municipal.

El molí constava de dues parts diferenciades, la planta superior destinada a habitatge del moliner, de la seua família i dels seus treballadors, i la part inferior on se situada la maquinària i altres elements necessaris per a la mòltaa del gra.

L’Ajuntament de l’Alfàs, a través de les seues regidories de Cultura, Patrimoni i Medi Ambient, ha executat la seua rehabilitació, salvant així de la ruïna un element significatiu del sistema de reg, per a la seua reconversió en un Centre d’Interpretació, un element turístic, emmarcat en una àrea amb baixa densitat de població, facilitant la integració de cultura i paisatge.

La Universitat d’Alacant s’ha encarregat de les reconstruccions virtuals, tant de l’entorn com de la maquinària i volums, un treball que permet al visitant endinsar-se en les instal·lacions, i conéixer tot el procés de transformació del gra en farina, seguint el recorregut de l’aigua.

Les persones que estiguen interessades a conéixer millor la història d’aquest molí i assistir a les visites guiades organitzades per l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi poden realitzar la seua inscripció a través de l’adreça de correu electrònic museovillaromana@lalfas.com.