Les regidores de Cultura, Mar Ezcurra, i de Turisme, María García, han presentat la programació de la Tardor Hernandiana per a commemorar el 112é aniversari del naixement del poeta Miguel Hernández, al costat del director de la Fundació Cultural Miguel Hernández, Aitor Larrabide. En concret, les activitats organitzades per l’àrea de Cultura en col·laboració amb la Fundació Cultural Miguel Hernández consistiran en un recital de poesia musicalizada a càrrec de Juanjo Pérez que tindrà lloc a la Casa Museu a les 12 hores del 30 d’octubre, dia del naixement del poeta, igual que l’espectacle poètic “El meu volguda Josefina”, a càrrec de Raquel Martín i previst per a les 19.30 hores. Totes dues institucions també han col·laborat en la presentació del llibre “Trobades amb la Poesia. 16 poetes” en la qual intervindran José Luis Zerón i José Lupiáñez i que se celebrarà a la biblioteca municipal María Moliner el 8 de novembre, a les 19.30 hores. El dissabte 26 de novembre, a les 19.30 hores, es presentarà l’antologia poètica iberoamericana en homenatge a Miguel Hernández, acte per al qual s’ha comptat amb la col·laboració de la Bicultural Comunitat de les Amèriques. A més, el 3 de novembre s’inaugurarà l’exposició “Aragó”, d’Alberto Aragó, en el Museu de la Reconquesta. L’edil de Cultura ha assenyalat que totes les activitats són gratuïtes i ha destacat la implicació de la Regidoria de Turisme en les activitats que commemoren el naixement de Miguel Hernández. “És un luxe comptar amb la col·laboració i el treball de la regidora de Turisme per a fer més gran l’homenatge al nostre poeta”, ha dit.
Per part seua, l’edil de Turisme ha explicat que, al llarg dels mesos d’octubre, novembre i desembre s’inclouran recitals de poesia hernandiana, que seran realitzats pel Fòrum Social, en les rutes teatralitzades que organitza el seu departament. “Li ensenyarem a la gent els racons on Miguel Hernández va tindre alguna cosa a veure o on va ocórrer un moment transcendental de la seua vida”, ha afegit, al mateix temps que ha indicat que la ruta prevista per al 30 d’octubre finalitzarà a la Casa Museu de Miguel Hernández per a fer-la coincidir amb l’actuació de Juanjo Pérez.
Per a finalitzar, el director de la Fundació Cultural Miguel Hernández ha considerat que l’homenatge al poeta ha de ser “transversal” perquè “dir Miguel Hernández és a dir Orihuela”, per la qual cosa s’ha congratulat de la col·laboració de les regidories de Turisme i de Cultura en la commemoració de l’efemèride. Així mateix, ha recordat que, com és habitual, l’Ateneu Sociocultural Vents del Poble faran un homenatge a la figura del poeta oriolà en el monument que aquest tenen enfront de l’estació intermodal el 30 d’octubre, a les 12 hores.
Exposició “Ícar en Llunes” de Pepe Yagües
Una de les activitats de la Tardor Hernandiana és l’exposició “Ícar en Llunes” de Pepe Yagües, la qual romandrà a la sala d’exposicions Miguel Hernández, situada al costat de la Casa Museu fins a l’11 de desembre. La mostra es compon de 18 de les 40 aiguaforts que formen el llibre d’artista “Ícar en Llunes”, en el qual s’estableix un diàleg artístic entre l’obra de Yagües i el poemari “Perit en Llunes” de Miguel Hernández. Tal com ha explicat el propi artista, els treballs exposats, a la realització dels quals ha dedicat sis mesos, estan realitzats amb diferents tècniques, com l’àcid nítric sobre acer, l’aiguatinta de sucre, tècnica usada en el segle XVII, o el burí, en el cas de les pintures, i platines, en el de les escultures. “Els versos de Miguel Hernández són tan suggeridors que són motivadors per a fer moltes obres”, ha dit Yagües.
El director de la Casa Museu de Miguel Hernández, Tomás Serna, ha destacat que el treball de Pepe Yagües “és un univers en si mateix” i ha establit una relació entre l’artista i el poeta oriolà, ja que “tots dos són homes d’horta, de la terra i tenen aqueixa passió per la Lluna”. Així, Serna ha detallat que la mostra es divideix en tres seccions: una dedicada a la mitologia present en l’obra de Miguel Hernández, una altra centrada en els conceptes d’amor i desitge i una tercera en la qual la Lluna és la protagonista. El director del centre cultural ha convidat a la ciutadania a contemplar l’obra, la qual pot visitar-se de dimarts a dissabte en horari de matí i vesprada i diumenge en horari de demà.