L’obra Després de maig, abans de l’estiu de Jovi Lozano-Seser ha resultat guanyadora de la XXVII Premi Enric Valor de Novella·l’en Valencià que convoca la Diputació d’Alacant, un guardó que està dotat amb 20.000 euros. La vicepresidenta primera i diputada de Cultura, Julia Parra, ha felicitat l’autor i ha destacat “que enguany el jurat ha seleccionat a un escriptor i periodista alacantí, natural d’Ondara, amb una dilatada trajectòria literària”.
La titular de Cultura ha assenyalat a més “el llarg recorregut i prestigi del certamen, que arriba a la seua vint-i-setena edició com un dels reconeixements als autors valencians amb més projecció de la Comunitat Valenciana”.
El premi convocat per la institució provincial reconeix el treball emprés per Enric Valor i Vives per a la normalització de la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana des de les seues facetes d’autor i investigador. Aquesta disciplina li va fer mereixedor de rellevants reconeixements com el de les Lletres Valencianes atorgat per l’Ajuntament de València, el Premi Sanchís Guarner, la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya o la Medalla d’Or de la Província d’Alacant, concedida a títol pòstum per la Diputació d’Alacant.
El jurat d’aquesta edició ha estat presidit per Julia Parra i ha comptat com a vocals amb la diputada provincial Mª Teresa García, Rafael Poveda, escriptor i enòleg, Isabel Marcillas i María Ángeles Francés, doctores en Filologia Catalana, Vicent Ferrán García Perales, professor adjunt de la Universitat CEU Cardenal Herrera, Carol Borrás, llicenciada en Comunicació Audiovisual, i Carlos Ferrer, llicenciat en Filologia
La protagonista de l’obra premiada és una infermera que es refugia al seu poble natal després de perdre al seu marit a causa de la COVID. En paraules del mateix autor, “més que una novel·la, el meu treball és una crònica espiritual de la pandèmia en clau de testimoniatge vital i de superació. També és un homenatge a la singularitat dels nostres pobles i al paper protagonista de les dones en la tradició oral mediterrània”.
Nascut a Ondara en 1979, Lozano-Seser és periodista, escriptor i comunicador. Encara que va debutar en el panorama literari amb els volums de contes Sis contes i una novella·la incerta i Efectes Secundaris, ha cultivat igualment la novel·la -Una història de ficció, Tabarca-, així com l’experimentació de gèneres en Últimes existències, treball distingit amb el Premi Ciutat de València 2011.
L’exploració dels llenguatges creatius li ha conduït també fins al teatre com a dramaturg -F, El llibre dels cars, Premi Evarist Garcia 2017-, a la investigació i l’assaig -D’Ondara a Broadway: L’excepcionalitat de Trini Reyes- i fins i tot a adaptacions al cinema, amb la cinta Chanel núm. 5 del seu conte Rossa. El traductor -Premi Vila de Lloseta 2015-, va ser la seua segona novel·la i Pedres que han de ser remogudes -Premi Alfons el Magnànim 2019- la seua primera incursió en la narrativa negra. En el vessant professional, el ondarense ha compaginat la gestió cultural i la col·laboració amb els mitjans de comunicació com a articulista i locutor, i ha sigut tècnic i gerent de la MACMA (Mancomunitat Cultural de la Marina Alta) entre 2008 i 2022.