El Jurat de l’II Premi de Novel·la Fundació Mediterráneo, convocat per la Fundació Mediterráneo i la Universitat de Múrcia, ha decidit atorgar el premi a l’original “Després del soroll” l’autor del qual és l’escriptor de Jaén Jacinto Arias Colmenero.
L’acte de la fallada ha tingut lloc en la seu d’Alacant de la Fundació Mediterráneo, en un acte en el qual han intervingut Luis Boyer, president de la Fundació Mediterráneo; José Luján, rector de la Universitat de Múrcia i Francisco Florit, president del Jurat. També han sigut presents els jurats Clara Sánchez, escriptora i acadèmica de la RAE; i Manuel Borrás, director de l’editorial Pre-Textos.
Luis Boyer, president de la Fundació Mediterráneo, ha destacat que “la literatura és una part essencial de la identitat de la Fundació Mediterráneo, com ho demostren iniciatives com els nostres premis literaris, la Casa Museu Azorín a Monòver o la conservació dels llegats de grans figures com Azorín, Carlos Arniches i Gabriel Miró”. A més, Boyer ha subratllat que “la Fundació és un espai que impulsa la creativitat i ofereix oportunitats als nous talents, fomentant la reflexió i el creixement cultural des de les nostres arrels”.
Al Premi Fundació Mediterráneo de Novel·la s’han presentat un total de 1.056 novel·les de 35 nacionalitats diferents. El guanyador, Jacinto Arias ha obtingut un premi de 20.000 euros i la novel·la s’editarà amb una tirada inicial de 800 exemplars en l’editorial Pre-Textos.
El catedràtic Francisco Florit, president del Jurat, format per les acadèmiques de la RAE Soledad Puértolas i Clara Sánchez i el director de l’editorial Pre-Textos Manuel Borrás, ha destacat que “l’autor de la novel·la mostra una gran destresa a l’hora de descriure l’entorn rural en el qual es desenvolupa la trama. Així mateix, sap gestionar la tensió narrativa amb enorme eficàcia. En tractar-se d’una novel·la d’intriga és convenient saber, i l’autor ho sap, quan accelerar o quan frenar els ritmes i la informació nova que s’aporta.”.
Jacinto Arias afirma que “guanyar un premi sempre és una alegria, però guanyar un certamen d’aquesta magnitud és quasi utòpic. Un sol participar en aquests esdeveniments amb il·lusió, però sabent que la sort és una cosa que pertany a uns altres. A més de la magnífica dotació, la composició d’un jurat tan potent fa que el valor siga doble”.
“Que uns referents del món literari, amb carreres tan bones i dilatades, trien la teua novel·la és una enorme espenta per a continuar escrivint. En general, el camí literari és solitari i desagraït, però en dies com hui mereix completament la pena”, destacada Arias Colmenero, que ha agraït el Premi a la Fundació Mediterráneo, a la Universitat de Múrcia, al jurat i a l’editorial Pre-textos.
Després del soroll, assenyala Jacinto Arias, “és una novel·la que tracta sobre la pèrdua del material, però això és només en aparença, perquè cadascuna de les seues veus ens parla de desamor i buit. S’aborda el tema de la mort des d’un punt de vista natural, com un ens en constant presència”. La història transcorre sobre un escenari de postguerra, en el qual es mostra l’evidència d’una societat oprimida, i en el qual els uns i els altres viuen realitats quasi antagòniques.
La novel·la
La novel·la conta la història de la família Llombard, que torna al seu poble, Santuari, al maig de 1939, en acabar la guerra amb el triomf del bàndol anomenat nacional. Don Ramón, el cap de família, restaurat l’ordre a Espanya, considera que ha arribat també el moment d’exercir de “home d’ordre” en la seua hisenda i de començar a moure els fils de Santuari abans que ho facen la resta dels llinatges acabalats.
La novel·la Después del ruido és un llibre sobre la microhistòria —la vida de les persones en el seu dia a dia—, però també és un text antibel·licista que ens exposa els mals de la Història amb majúscula.
El guanyador
Jacinto Arias Colmenero va nàixer a Jaén en 1990. És funcionari de l’Institut Nacional d’Estadística (Madrid). Fins al moment, ha publicat cinc llibres, començant en 2019 amb la novel·la curta Galardón Alma (Edicions Dorna), que mescla el thriller i el terror.
Amb La voz de las flores (2021) va rebre la menció d’honor en els premis Facultat de la Universitat de Jaén (UJA), i amb Sangre dorada (2021) el segon premi del jurat en el Concurs Internacional sobre la cultura de l’Olivera. La seua novel·la El eslabón (2022), va rebre el tercer premi del concurs de Ciència-ficció Somnium. El seu últim treball publicat és La gasolinera del km 12 (2023), una altra novel·la curta publicada per Edicions Dorna.
Participació
Al II Premi Fundació Mediterrani de Novel·la s’han presentat un total de 1.065 novel·les de 35 nacionalitats diferents, la qual cosa “reflecteix l’impacte i la projecció internacional d’aquest guardó en tan sols dues edicions”, indica Luis Boyer.
Entre els països que més obres aporten es troben Espanya (606), l’Argentina (183), Colòmbia (70) i Mèxic (33), seguits de Xile, els Estats Units, Veneçuela, el Perú, Cuba, França, Bolívia, l’Equador, el Brasil, el Canadà, República Dominicana, Bèlgica, Israel, l’Uruguai, Costa Rica, Granada, El Salvador, Guatemala, Irlanda, Itàlia, Alemanya, Suïssa, Suècia, el Regne Unit, el Japó, Grècia, Nicaragua i Noruega. Ha de destacar-se que han arribat originals de les 17 comunitats autònomes d’Espanya.
Entre els rangs d’edat, les més participatives han sigut els escriptors i escriptores entre 46 i 60 anys (420 novel·les), els majors de 60 (350), mentre que 181 corresponen a les edats compreses entre els 36 a 45 anys. Els autors menors de 35 anys han presentat 104 obres a concurs.
Comentarios