La intensa vida de Maria Celidònia Palop, personatge creat per Josep Vicent Escartí Soriano, és el fil conductor de l’últim Premi Enric Valor de Novel·la en valencià. L’Auditori de Castalla ha sigut testimoni per tercer any consecutiu la gala de lliurament d’aquest certamen literari, convocat per la Diputació d’Alacant, que celebra la seua XXIV edició totalment posicionat com un dels més importants en llengua valenciana.

El mas de les ànimes és el títol de la novel·la guanyadora de l’Enric Valor 2018 ambientada en un poble imaginari de l’interior de València. Des de finals del segle XVIII fins als inicis de la Guerra dels Tres Anys, l’obra mostra la fascinant i complexa vida del seu protagonista, esguitada d’episodis prodigiosos i impensables que defineixen la fortalesa d’una dona, conjugant realitat i ficció.

El diputat de Cultura, Cèsar August Asencio, ha presidit l’acte organitzat també per l’Ajuntament de Castalla i la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant. “Aquest certamen s’ha convertit en un referent cultural de la Comunitat, és un dels més importants en llengua valenciana i ofereix als autors l’oportunitat de publicar els seus treballs”, ha destacat Asencio.

La gala ha comptat amb l’actuació de l’artista Dani Miquel al costat d’un cor infantil de xiquets i xiquetes de la localitat, així com amb el concert de l’Orquestra de l’Associació d’Amics de la Música de la Marina, dirigida per David Payá Gea.

El jurat, presidit per Asencio, ha estat format per Anna Esteve, Isabel Marcillas, Rafael Poveda, María Ángeles Francés i Gonçal López-Pampló. D’altra banda, a aquesta edició han concorregut un total de 22 novel·les, tres més que l’any anterior, nou procedents de València, tres de Barcelona, tres d’Alacant, tres de Girona, una de Balears, una de Castelló, una de Tarragona i una de procedència desconeguda.

Escartí (Algemesí, La Ribera, 1964) és llicenciat en Història Medieval i doctor en Filologia Catalana per la Universitat de València, on actualment és catedràtic de Literatura Medieval i Moderna. Ha publicat nombrosos estudis literaris i ha impulsat l’edició d’antics textos en valencià com les obres d’Ausiàs March, el Llibre dels feits de Jaume I, la Crònica de Muntaner o Tirant lo Blanc de Joanot Matorell.

Entre les seues publicacions figura Estats Units From Renaissance to renaissance: (Re)creating Valencian Culture (15th-19th), publicat en 2012, i en l’àmbit de la literatura de creació és autor de les novel·les Dies d’ira (Premi Ciutat d’Alzira, 1991); Els cabells d’Absalom (Premi Ciutat d’Elx, 1994); Espècies perdudes (Premi Andròmina, 1996); Nomdedéu (Premi Ciutat de Gandia, 2001), Naumàquia (2004) i L’abellerol mort (Premi Ciutat de Xàtiva, 2008).

Així mateix, col·labora en diferents mitjans de comunicació com a Llevant o Saó, és membre del Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, que actualment dirigeix, i des de 2015 també forma part de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona. Escartí va ser fundador i director de la revista Scripta de la UV i en l’actualitat està al capdavant de la Revista Valenciana de Filologia de la Diputació de València.