La Fundació Caja Mediterráneo ha donat a conèixer en l’Aula de Cultura d’Oriola la fallada del 39º premi de novel·la curta “Gabriel Sijé”, dotat amb 4.000 euros per a l’obra guanyadora, que la Fundació convoca amb la finalitat de recolzar la promoció de nous talents de la literatura de parla hispana.

L’obra guanyadora de la XXXIX edició d’aquest certamen és “Les petjades deixades”, de l’escriptor sevillà Juan Manuel Márquez Núñez. Aquest text ha sigut triat entre els 566 que van concórrer a l’última edició del Gabriel Sijé. Márquez ha sigut premiat amb una quantia de 4.000 €. La novel·la tracta amb gran duresa, però al seu torn amb delicada contenció, els abusos sexuals, a través d’un text en format epistolar que protagonitza una dona.

L’acte de la fallada ha estat presidit per Manuel de Fangs, patró de la Fundació Caja Mediterráneo, pel tinent d’alcalde d’Oriola, Rafael Almagro, pel president del jurat, Manuel Ruiz-Funes, i per Fuentasanta Estremera, membre del jurat.

Manuel de Fangs ha afirmat que “aquest certamen literari és una mostra del compromís amb el foment de les expressions culturals i de suport als joves talents de les lletres hispanes, tal com també succeeix amb els nostres premis de contes Gabriel Miró i de novel·la Vargas Llosa”.

El president del jurat, Manuel Ruiz-Funes del premi Gabriel Sijé ha assenyalat la qualitat de les obres i ha destacat que és un honor presidir un jurat d’un premi literari que es porta realitzant contínuament durant més de 45 anys. “La novel·la guanyadora ha impactat i ens ha deixat petjada a tots els membres del jurat”, ha afegit. Així mateix, Ruiz-Funes ha anunciat que, després de pertànyer al jurat des de l’inici del premi, deixarà el seu càrrec a causa de motius personals i de salut.

La Fundació Caja Mediterráneo convoca des de 1972 i de manera ininterrompuda, actualment de forma biennal, el premi Gabriel Sijé, que el seu objectiu, a més de promoure la figura de l’escriptor oriolà, és potenciar als nous narradors i escriptors de la llegua castellana.

Jurado d’excepció

El jurat del Premi Gabriel Sijé ha estat presidit per Manuel Ruiz-Funes Fernández, que ha estat acompanyat pels vocals Fuensanta Estremera Saura, Luis Mariano Abad Merino, Manuel Cifo González, José Antonio Torregrosa Díaz i Antonio Rubira, mentre que Inés Chamón ha actuat com a secretària del certamen.

El premi Gabriel Sijé, impulsat des dels seus inicis per la Fundació Caja Mediterráneo, té com a objectiu honrar la memòria de l’il·lustre autor oriolà, Gabriel Sijé, que és el pseudònim amb el qual va ser conegut Justino Marín Gutiérrez, nascut a Oriola el 30 d’octubre de 1915.

Aquest autor va escriure diferents contes, articles periodístics i va realitzar algunes traduccions, a més de fundar la revista “Xiule” en col·laboració amb Carlos Fenoll i amb Jesús Poveda. En 1944 va aparèixer el seu únic llibre publicat en vida, “Del senzill amor”. Aqueix mateix any va guanyar el premi “Concha Montalvo” pel seu conte “Una història massa vulgar”.

Premis literaris

Tant el premi de novel·la curta “Gabriel Sijé”, amb les seues 39 edicions, com el de contes “Gabriel Miró”, amb 59 edicions, són dues dels premis literaris més antics d’Espanya. Tots dos, al costat de el “Vargas Llosa de Novel·la”, van ser creats per l’actual Fundació Caja Mediterráneo per a incentivar la cultura i, especialment, la creació literària en llengua castellana.

El nombre d’obres presentades als certàmens literaris de la Fundació Caja Mediterráneo ha anat en augment amb el pas del temps, així com la varietat dels llocs de procedència. En l’actualitat es presenten obres remeses des de tots els països hispanoparlants.