Més de 50 persones van participar ahir a l’excursió a les excavacions arqueològiques del Salt, on els investigadors van poder explicar com és el treball que realitzen al jaciment i algunes de les curiositats. El codirector de l’excavació i Universidad de La Laguna, Cristo Hernández, va destacar que El Salt és un jaciment de primer nivell, per les troballes que s’han fet durant els anys i perquè és possible que tinga la capacitat d’explicar l’extinció dels neandertals. Concretament, va comentar que els estudis ara se centren a determinar com el canvi climàtic va poder influir en aquesta desaparició, ja que tot sembla indicar que va tindre un paper rellevant.
Els assistents a la visita van mostrar molt interés sobretot en la forma de vida d’aquella societat caçadora i recol·lectora. Hernández va explicar que cal entendre que els neandertals no estaven establerts a El Salt de manera contínua, sinó que ocupaven l’espai de manera periòdica. També, va comentar que cal entendre l’assentament en un moment en què la zona d’Alcoi seria una vall amb menys barrancs i amb un riu amb més cabal, fins i tot s’han pogut trobar mostres de salmons, i que la base de l’alimentació era la caça de cabres, cérvols i cavalls.
Per últim, des de l’Ajuntament d’Alcoi es mostren satisfets amb l’acollida d’aquesta activitat i amb l’avanç dels treballs a la zona, ja que posen de manifest la importància de la nostra ciutat en la investigació arqueològica. També animen a la ciutadania a participar de les properes excursions organitzades al voltant d’Alcoi, com per exemple, la següent què serà el pròxim 24 de setembre a la Sarga, on es podrà conéixer de primera mà l’art rupestre d’aquesta zona i el poblat Ibèric del Puig d’Alcoi.