L’existència d’un pecio romà en aigües de Santa Pola fa que els investigadors de la UA demanen la col·laboració de la Guàrdia Civil

L’existència d’un pecio romà en aigües de Santa Pola fa que els investigadors de la UA demanen la col·laboració de la Guàrdia Civil

Tretze àmfores romanes, presumiblement del segle I, una d’aquestes “rara” per la seua exclusivitat, segons paraules de l’investigador Jaime Molina Vidal, catedràtic d’Història Antiga de la Universitat d’Alacant, seran estudiades per ell i per l’arqueòleg Daniel Mateo Corredor. Les peces, d’un gran valor patrimonial, es trobaven en una pescateria de Santa Pola. Denunciada la troballa pel SEPRONA de la Guàrdia Civil en una inspecció realitzada al comerç, aquest les va confiscar i les va depositar en el Museu de la Mar de Santa Pola. La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport ha demanat als investigadors de la UA un nou informe més exhaustiu, que faran al mes de setembre i on inclouran tota la documentació, dibuixos i fitxes corresponents.

En l’informe previ encarregat per la Conselleria a Jaime Molina, l’arqueòleg va determinar que podria tractar-se d’àmfores romanes del segle I, d’un gran valor patrimonial i, especialment, una d’aquestes podria tenir una importància significativa a causa de la seua exclusivitat. Les peces estaven sent utilitzades “com a jardineres” després d’haver sigut arrossegades per xarxes de pesca i extretes del fons de la mar per pescadors de la zona. Aquest fet fa suposar que “es veu que hi ha un pecio per la zona”, afirma Molina. Per aquesta raó, per a poder investigar-hi i trobar-hi el vaixell, els científics demanen que la Guàrdia Civil interrogue els pescadors i localitzen les coordenades de la ubicació. Perquè els investigadors estan segurs que “les han tretes arrossegant amb les xarxes. Si ens donen les coordenades podrem baixar-hi i cercar el pecio”.

L’equip d’investigació de la UA Patrimoni Virtual, del qual formen part, té experiència en aquesta mena de «excavacions subaquàtiques». Un dels projectes més rellevants en què han participat és l’excavació del derelicte romà Bou-Ferrer, vaixell romà que es va afonar en la vora de la Vila Joiosa (Alacant) i el projecte d’investigació del qual va ser promogut per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana. Patrimoni Virtual va participar en la fase de documentació, i va fer models 3D i ortoimatges amb fotogrametria digital subaquàtica.

La majoria de les àmfores eren àmfores oleícoles, utilitzades per al transport d’oli procedent de la zona bètica de la Península i embarcades al Portus Ilicitanus, per a ser traslladades a Roma. D’altres també eren utilitzades per al transport de vi i de salses de peix. Per la morfologia que presentaven, podrien tractar-se d’àmfores dedicades a l’emmagatzematge i transport d’aquests productes.

About The Author

Leave a reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Próximos Eventos

marzo

19ene(ene 19)18:0014jun(jun 14)20:00Alicante. Taller ¿Hablamos de libros?(enero 19) 18:00 - (junio 14) 20:00 Sede Ciudad de Alicante - Universidad de Alicante (2), San Fernando,40Secciones:LetrasTerritorio:L´Alacantí Etiquetas de EventosAlicante. Taller ¿Hablamos de libros?

30ene(ene 30)20:1529may(may 29)20:15Las películas fundamentales de la historia de Hollywood. Análisis y debate .(enero 30) 20:15 - (mayo 29) 20:15 Sede Ciudad de Alicante - Universidad de Alicante, Avenida Dr. Ramón y Cajal, 1 AlicanteSecciones:CineTerritorio:L´Alacantí Etiquetas de EventosLas películas fundamentales de la historia de Hollywood. Análisis y debate

08feb(feb 8)20:0020sep(sep 20)20:00Campanya de Teatre del Mediterrani(febrero 8) 20:00 - (septiembre 20) 20:00 Fundación MediterráneoSecciones:Escena,TeatroTerritorio:L´Alacantí Etiquetas de EventosCampanya de Teatre del Mediterrani

En Twitter

INFORMACIÓN Y CULTURA CON TODOS-AS PARA TODOS-AS.

La información cultural es un compromiso de los medios, profesionales y colaboradores que desarrollan una labor transformadora y de madurez social que permite elevar la capacidad de percepción de la ciudadanía. Nosotros no sentimos parte de esta historia que compartimos con otros diarios que además son amigos y, por tanto, respaldamos y os invitamos a leer y a compartir.

X