L’alcalde d’Alacant, Luis Barcala, al costat de la Directora de Justícia de la Generalitat, Verónica López, la directora gerent de la Fundació Víctimes del Terrorisme, Ana Torrente, i el director del Centre Memorial, Florencio Domínguez, visitaran hui dilluns, a les 12 hores, l’exposició “A la hora, en el lugar”, del fotògraf valencià Eduardo Nave.

Organitzada per les Fundacions Víctimes del Terrorisme i Centre Memorial, en col·laboració amb l’Ajuntament d’Alacant i amb el patrocini de la Generalitat, l’Hall Sèneca de l’Antiga Estació d’Autobusos d’Alacant acull des del passat 29 de desembre una exposició que ja ha visitat les ciutats de Madrid, València, Valladolid, Vitòria i Sant Sebastià. Romandrà oberta fins al pròxim 27 de gener.

Una exposició fotogràfica de caràcter històric i documental que retrata l’escenari “A l’hora i en el lloc” on un esdeveniment tràgic ha deixat una ferida permanent. Eduardo Nave es desplaça fins a aquells enclavaments on l’organització terrorista ETA ha comés un atemptat des de la dècada dels seixanta fins a l’actualitat i se sotmet a la naturalesa dels fets perpetrats. El mateix dia, a l’hora exacta, ingressa en l’escena precisa i realitza una presa fotogràfica.

Realitzat al llarg de cinc anys (2008-2013), el projecte està compost per fotografies, titulars de premsa, transcripcions de radi, coordenades espacials, així com enregistraments de vídeo i àudio de cada escenari. Exposada per primera vegada, es tracta d’una mostra en la qual tant l’obra, com el disseny expositiu i el seu enfocament conceptual, estan en perfecte diàleg i sintonia.

Una exposició que posa l’èmfasi en l’escolta i el reconeixement de la memòria individual i col·lectiva però també en el treball de camp i de documentació realitzat pel mateix autor. D’ací el seu caràcter d’arxiu, de registre, de record i de document històric.

Nau ens convida a reflexionar sobre el mutisme i la mutilació que pateix l’individu i el seu entorn a partir de referències històriques. Sens dubte el conjunt de la seua obra immortalitza el símptoma en la imatge i convoca la urgència de l’escolta, ampliant així l’experiència emocional de les seues fotografies.