Bruixes i Fúries és una sèrie de creacions amb diferents tècniques: dibuix, escultura, audiovisual i brodat que es presenta el pròxim 1 d’octubre a la sala d’exposicions de l’Ovidi Montllor, on Alissia, (María Penalva), pretén oferir una lectura artística des d’un posicionament crític de la figura de la bruixa mitològica i de la violència de gènere exercida sobre les dones des de temps ancestrals.

La figura de la bruixa, amb totes les seues connotacions negatives, és completament actual com diu Silvia Federicci, ja que estem vivint un nou edat mitjana on torna a existir la caça de bruixes tant en un sentit metafòric polític quan ens insulten amb termes com “feminazis”, com en el sentit més literal de violència i assassinats de dones i familiars (mares, germanes, fills)

Alissia reflexiona sobre aquesta escalada d’assassinats de dones en la societat contemporània i reivindica la figura de les Fúries o Benefactores com les deesses mitològiques que defensen a totes les dones, bruixes o no, intentant actualitzar el dret matriarcal perdut fa segles.

Aquesta sèrie de creacions s’engloben dins d’una altra més àmplia denominada #monstruas on fa uns anys proposava una revisió teòrica i artística dels mites de monstres femenins que perviuen en els nostres dies. Ara, l’artista amplia l’estudi a altres monstruas i emprén la re-lectura d’aquelles que sense ser deesses, però tampoc humanes, són considerades monstruas: les bruixes.

És difícil de digerir que hui dia es mantinguen determinats arquetips femenins com el de bruixa, bruixa o dona perversa. I Alissia, a través de la seua obra, gràfica, plàstica, escultòrica, audiovisual i literària, reivindica un model de dona que no ha de res a veure amb aqueixos arquetips, i ens el mostra amb aquesta exposició, que en definitiva és una forma d’apoderar-se (ens) les dones. En aquest cas, reivindica la figura de les bruixes, en la seua faceta de científiques i planteja una reflexió sobre el repunt de violència de gènere i l’escalada d’assassinats de dones i familiars que ha existit en els últims mesos i es pregunta:

Per què no és tot l’any Contra la Violència de Gènere?

 

Exposició: BRUIXES I FÚRIES de Alissia

Comisariada per María José Zanón, Doctora en Art i Vicedegana de de recursos materials de la facultat de Belles arts de la UMH.

CENTRE CULTURAL OVIDI MONTLLOR

Carrer Vistabella, 8, 03802 Alcoi, Alacant

DIA 1 D’OCTUBRE A les 20.00 H.