La Fundació dels Ferrocarrils Espanyols i Adif han presentat aquesta setmana en l’estació d’Alacant-Terminal les obres premiades i seleccionades en la 30a edició del concurs fotogràfic ‘Camins de Ferro’, que romandran exposades fins al pròxim 3 d’abril.

El director gerent de la Fundació dels Ferrocarrils Espanyols, José Carlos Domínguez Curiel, ha sigut el responsable d’inaugurar l’exposició i ha estat acompanyat pel conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat de la Generalitat Valenciana, Arcadi España, el regidor d’Urbanisme i Patrimoni de l’Ajuntament d’Alacant, Adrián Santos Pérez Navarro, la directora gerent de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana, Anaïs Menguzzato, el cap d’Estacions, àmbit d’Alacant (Adif), Juan Andrés Sánchez Jordán, i el gerent de Servei Públic en Rodalia València (Renfe), José Enrique Cortina.

En la mostra, formada per 57 fotografies originals (52 individuals i cinc sèries) i 88 en format digital, es reflecteixen diferents visions personals de l’ampli món del ferrocarril que han plasmat en les seues obres fotògrafs de 20 països: l’Afganistan, Armènia, Bangladesh, Bahrain, Bolívia, el Brasil, la Xina, Colòmbia, Espanya, els Estats Units, França, l’Índia, l’Iran, Itàlia, Lituània, Malàisia, Polònia, Portugal, el Regne Unit i Rússia.

L’exposició és fruit de la selecció realitzada entre les 3.729 obres (3.500 fotografies individuals i 229 sèries, 576 d’Autors Joves) presentades per 1.744 autors procedents de 69 països al concurs fotogràfic internacional ‘Camins de Ferro’.

Entre les fotografies exposades, destaquen les set obres premiades,‘Chronos’, de Sergi Escribano, que ha obtingut el primer premi, el segon premi, ‘Cargo’, de Víctor Zurbarán, ‘Una mirada en el tiempo’, de Arancha Benedí Más, guardonada amb el Premi Any Europeu del Ferrocarril, atorgat en aquesta edició amb caràcter excepcional per a festejar aquest esdeveniment del ferrocarril i l’accèssits, que han correspost a Javier Arcenillas, amb la seua obra ‘Sense títol I’‘Ibèria’, de Javier Berasaluce Baix;‘Pensament’, de Jorge Fabián Castillo;i Pancracio Eguren Lages, amb ‘Ingrávido II’.

Artistes de la Comunitat Valenciana

En aquesta edició de ‘Camins de Ferro’ han participat 117 fotògrafs de la Comunitat Valenciana: 60 de València, 42 d’Alacant i 15 de Castelló. D’ells, han resultat finalistes cinc autors, les fotografies originals dels quals formen part de l’exposició: José Antonio López Rico (Petrer, Alacant), Carlos Bravo Paredes (Castelló), José María Rubio Calonge (Castelló), Cris Bartual Murgui (València) i Vicente Carrión Martínez (Alboraia,València).

A més, poden veure’s en format digital les obres d’altres huit autors preseleccionats: Juan Carlos Climent Canto, d’Alcoi (Alacant) i els valencians Raquel Clausi Rochina, Carmen Fernández Bellot, Luismi Romero Carrasco, Rafael Rodríguez, Ángel Ros Die, Eduard Francés Sanchís i Urbano Suárez Fernández.

Subseu del Museu Nacional del Ferrocarril

La regidoria d’Urbanisme, que dirigeix Adrián Santos Pérez, va signar enguany la subscripció amb l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries del contracte d’arrendament d’una nau annexa a la Casa del Mediterrani i terrenys circumdants, de l’1 de gener de 2022 al 31 de desembre de 2031, per a la implantació en la mateixa d’una Subseu del Museu Nacional del Ferrocarril.

Les gestions amb ADIF han anat més enllà de possibilitar l’ús municipal dels citats immobles, sinó que, per al regidor d’Urbanisme “també han permés assegurar que en l’edifici arrendat se situe una subseu del Museu Nacional del Ferrocarril. Amb això, a més de perpetuar la memòria de l’activitat ferroviària, s’aconsegueix un important equipament cultural amb un nou museu”.

A més de la creació del Museu el conveni contempla la cessió de material històric ferroviari per a la seua dotació, iniciant-se la mateixa amb la cessió per part de la Fundació a favor de l’Ajuntament d’Alacant de l’ús i depòsit temporal de la locomotora Mikado 141F-2401

La implantació de la subseu del Museu Nacional del Ferrocarril constitueix una dotació cultural d’importància, ja que es tracta de la primera seu d’un museu d’àmbit nacional espanyol; a més, es contribuirà a endreçar la zona, hui dia bastant degradada, i es connectarà amb el Parc del Port amb la zona enjardinada de l’avinguda d’Elx, a través d’un pas per als vianants per la part posterior de Casa Mediterrani. Es tracta del primer pas per a la desafectació definitiva dels terrenys perquè puga portar avant el projecte que contempla el Pla Especial del Port de 1992.