La mostra “MIGUEL HERNÁNDEZ A PLENA LLUM” ha tancat les seues portes en la sala d’exposicions temporals del MAHE amb 3.000 visites tant d’il·licitans i il·licitanes com de turistes nacionals i internacionals, i ho ha fet certificant l’interès de la ciutat d’Elx per la figura del poeta i pel valor de la seua obra literària.

Elx ha sigut l’única ciutat de la Comunitat Valenciana on ha pogut contemplar-se aquesta mostra del llegat hernandiano, i ha servit d’avantsala per a la itinerància internacional que comença al setembre. “Estem realment contents amb la resposta de la ciutadania davant aquesta magnífica exposició que ens ha portat la Diputació Provincial de Jaén i que forma part dels acords que Ajuntament i Diputació adquirim entorn del llegat de Miguel Hernández”, ha comentat la regidora de Cultura.

Sota el títol “MIGUEL HERNÁNDEZ, A PLENA LLUM” i comisariada pel Director del Centre Andalús de les Lletres, Juan José Téllez, i organitzada per l’àrea de Cultura de la Diputació de Jaén, la mostra ha romàs a Elx durant un mes i mitjà i ha rebut un total de 3.000 visites, de les quals quasi un 35% (1.034 visites) corresponen a il·licitans interessats en la figura del poeta. Quant a la resta de visitants nacionals, el major percentatge d’interès ha recaigut en els madrilenys (un 12% de les visites), seguits dels ciutadans del conjunt de la província d’Alacant exceptuant Elx (8%), Andalusia (6,19%) i Catalunya (5,27%). No obstant açò, la mostra també ha registrat interès entre el públic estranger, amb un 10% del total de visites, sent els francesos, britànics i italians els més assidus, encara que també ha rebut visites de països com Canadà, EUA, Argentina, Colòmbia, Bèlgica, Portugal, Holanda i els països escandinaus.

L’exposició podrà ser contemplada en tres continents gràcies a la col·laboració de l’Institut Cervantes, i recorrerà ciutats com Nova York, Chicago, Manila i París. La primera escala serà a Dublín en la segona quinzena de setembre.

Organitzada per la Diputació de Jaén, l’exposició ha comptat amb l’estreta col·laboració de l’Ajuntament d’Elx, a través de la seua regidoria de Cultura, La Generalitat Valenciana, la Junta d’Andalusia i l’Institut Cervantes. Portar l’exposició a Elx va ser un acord aconseguit l’any passat en el si del Comitè organitzador dels actes commemoratius del 75 aniversari de la mort del poeta, i la iniciativa va quedar a més reforçada després de l’acord d’agermanament cultural signat el 15 de febrer de l’any passat entre les ciutats d’Elx i Quesada (Jaén), localitat natal de Josefina Manresa, esposa del poeta.

Després d’Elx, l’exposició, viatjarà al setembre a Dublín per a iniciar el seu recorregut per l’estranger. De la mà de l’Institut Cervantes passarà per Dublín, Manchester, Nova York, Chicago, Manila (Filipines), Tolosa de Llenguadoc i París.

Finalment, la mostra tornarà a Espanya al novembre de 2019 per a instal·lar-se a Madrid, última parada abans de tornar a Jaén, on tornarà a exposar-se en el Palau de Villardompardo des de mitjan desembre de 2019 fins a gener de 2020.