El dilluns es va presentar en roda de premsa la funció de teatre Neró d’Eduardo Galán, que ha comparegut en el Teatre Principal d’Alacant, juntament amb dos dels seus protagonistes, Dani Muriel (Neró) i Chiqui Fernández (Agripina).

Galán ha presentat el seu text com “una reflexió del poder autoritari, un drama històric amb tocs d’humor. L’humor ens ajuda a distanciar-nos i reflexionar sobre nosaltres mateixos”. “L’obra és una reflexió sobre Neró perquè cadascun traga la seua conclusió sobre ell, és com ens ho pintaven?”. A més, ha parlat sobre la connexió entre el present i el context històric que va viure Neró, “com en l’Imperi Romano, la societat actual també viu una crisi ideològica”, per aquest motiu la funció resulte tan atractiva per al públic.

Neró, que va ser estrenada en la passada edició del Festival de Teatre Clàssic de Mèrida, obri el Festival Internacional de Teatre Clàssic dissabte que ve dia 15 de desembre a les 20 h.

Dani Muriel donarà vida a Neró, el regnat de la qual s’associa a la tirania i la extravagancia. El muntatge d’Eduardo Galán, inspirat en la novel·la Quo vadis?, de Henryk Sienkiewicz, està dirigit per Alberto Castrillo-Ferrer. En la presentació, Muriel ha apuntat que es tracta del personatge més complicat al que s’ha enfrontat. Sobre l’obra ha dit “Neró és una reflexió sobre com usar el poder en la vida, és curiós que l’home més poderós del món no puga triar la seua vida” “Neró és una titella, primer en mans de la seua mare i després en mans dels generals”

A Dani Muriel li acompanya en el repartiment Chiqui Fernández com Agripina; qui ha defensat que com a actors es veuen en l’obligació de defensar els personatges que interpreten, necessiten entendre’ls, i en el cas de Agripina ha assenyalat la dificultat d’enfrontar-se a una dona, la mare de Neró, que practicava el incesto. “Com a actriu i mare entens que el personatge tinga aqueixa moralitat perquè vivien en un temps en què aqueixes conductes eren normals”.

Completen l’elenc José Manuel Calma en el paper de Marco Vinicio; Diana Palazón dóna vida a Popea; Francisco Vidal encarna a Petronio; Javier Llac es fica en la pell de Tigelino; Daniel Migueláñez interpreta a Esporo i Carlota García com Ligia. Personatges històrics i ficticis que recordaran a l’espectador la pel·lícula protagonitzada per Robert Taylor, Peter Ustinov i Deborah Keer.

Neró va passar a la història com l’emperador que va provocar l’incendi de Roma per a dur a terme la reconstrucció de la ciutat segons un nou projecte urbanístic modern i artístic. Els estudis històrics actuals consideren que, en realitat, Neró no va incendiar Roma, però que, una vegada incendiada la ciutat, sí va aprofitar per a reconstruir-la al seu gust. “Podemos considerar a Neró com l’emperador artista, amant de la cultura i de totes les arts. Açò no significa que no fóra alhora un tirà cruel i dèspota”, assegura Galà.

L’obra mostra com al llarg de la història els pobles cometen sempre l’error de permetre la tirania de bojos sanguinaris per acció o omissió dels quals estan prop del tirà.

Sinopsi

Crema Roma mentre Neró alimenta la fantasia de convertir-se en un déu immortal, amo de la vida del seu poble, a qui controla amb la seua política de ‘pa i circ’, arribant fins i tot a protagonitzar ell mateix obres de teatre, recitals de poesia i concursos musicals. Obligat a ser emperador per la seua mare Agripina, acaba assassinant-la, però ni encara així es lliura de la seua presència. L’arribada victoriosa del general Marque Vinicio després de la seua campanya a Bretanya, desencadena els més variats conflictes polítics i amorosos en la cort romana, on la llibertat sexual dels pagans contrasta amb les noves idees dels cristians, als qui Neró culpa de l’incendi de Roma. Tot açò, unit a la seua crueltat desmesurada, als seus assassinats en cadena i a la tirania del seu govern, provoca la conjura dels senadors per a enderrocar-li.

Biografia de Daniel Muriel

Va nàixer a Valladolid l’11 de maig de 1977 i compta amb una àmplia carrera tant en teatre, televisió com a cinema. Ha sigut nominat als premis de la unió d’actors al millor actor de teatre pels dimecres no existeixen i per les ferides del vent. També nominat a millor actor en els Premis dels musicals per Cabaret dirigida per Jaime Azpilicueta. Actualment està rodant Hospital Valle Nord que s’estrenarà al gener de 2019 en TVE. L’últim any ha sigut protagonista en Com l’escuma, de Roberto Pérez Toledo, i Les ferides del vent, de Juan Carlos Rubio.

 

DATA:

Dissabte 15 de desembre a les 20 h.

 

ESPECTACLE: Neró

 

PREUS:

Pati i Butaca Club: 25 €

Llotja correguda: 18 €

Amfiteatre: 12 €