L’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert projectarà un nou documental dedicat al record dels escultors Vicente i Daniel Bañuls, artífexs d’importants obres urbanes d’Alacant com L’Aiguadera de la Plaça Gabriel Miró o la font de la Plaça dels Estels. Filmat en súper 8 entre 1979 i 1983, es projectarà a la Casa Bardín hui dijous 11 d’abril a les 19.30 hores i inclourà una conferència de Miguel Bañuls, artista nebot nét de Daniel i biznieto de Vicente.

Amb una durada de vint minuts, el documental va ser realitzat pel cineasta José Ramón Clemente, que va coordinar aquesta sèrie d’enregistraments i muntatges sobre artistes alacantins per a l’Aula de Cinema del llavors Institut d’Estudis Alacantins. En aquest cas va comptar amb la col·laboració de l’historiador d’art Lorenzo Hernández Guardiola com a guionista literari.

La cinta recorre la trajectòria de Vicente Bañuls Aracil (1865-1935), escultor d’obres tan emblemàtiques com el monument a Maisonnave, els busts de Pérez Galdós i Óscar Esplá, La Marianela, la làpida del tercer centenari del Quixot en la façana de l’ajuntament, el bust a Chapí o L’Aiguadera de la Plaça Gabriel Miró, a més de les escultures La Nit i La Marsellesa en Vila Marco. Va ser autor també d’obres ja desaparegudes com les pintures que va realitzar per al Teatre Principal i el monument als Màrtirs de la Llibertat.

El seu fill Daniel Bañuls Martínez (Alacant 1905-1947) va seguir els seus passos com a escultor. Va estudiar en l’Acadèmia de Lorenzo Casanova i la seua obra més destacada i coneguda és la font de la Plaça dels Estels.

De tots dos parlarà, després de la projecció del documental, Miguel Bañuls. Llicenciat en Belles arts per la Universitat Complutense de Madrid, escultor, restaurador i creador de joieria creativa, membre a més de la junta directiva de l’Associació d’Artistes Contemporanis (ACOA).