L’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert ha publicat la resolució de les Ajudes a la Investigació en Humanitats i Ciències Socials 2023 per a recolzar, un any més, l’elaboració de tesis doctorals i treballs d’estudiants de la província. La convocatòria ha repartit aquest any 48.500 euros entre les diferents modalitats, després d’ampliar el nombre de projectes d’investigació de dues a cinc.
Aquesta convocatòria té com a objectiu contribuir al desenvolupament de la investigació en ciències socials i humanitats i donar suport a les experiències complementàries a la formació docent i al desenvolupament d’actituds investigadores. Les ajudes presten especial atenció als temes que es vinculen a la província d’Alacant- al seu patrimoni lingüístic, literari, humanístic, científic, artístic i històric. Així mateix, la selecció de treballs procura l’equilibri entre les ajudes a projectes vehiculats en valencià i en castellà.
Les ajudes a Projectes d’Investigació s’han concedit a cinc propostes, totes elles dotades amb 8.000 euros cadascuna. La primera de Josep Bernabeu, Ángeles Ruiz, Ana Inés Antón i María Tormo gira entorn de la gastronomia alacantina amb l’obra d’Antonio González Pomata i Menjars de la Terra; li segueix l’estudi sobre l’industrial Enrique Carbonell elaborat per Isker Torrecillas i María Teresa Gómez Reus; un inventari dels fons documentals del Museu Enrique Lledó de Busot signat per Violeta Martínez Lledó, Amelia Martínez Lledó i Amelia Lledó; el projecte de Mª Teresa Riquelme sobre Rafael Azuar i, finalment, el treball de Carlos Pérez Izquierdo sobre les campanes del barri antic d’Alacant.
Les tesis doctorals seleccionades han sigut ‘Mètode Momo. Una proposta metodològica art+educativa de mediació cultural crítica desenvolupada en el context dels espais expositius de la UMH’ d’Alejandro Moltó i ‘Tradició i continuïtat de les produccions ceràmiques a mà entre el Bronze final i el Ferro antic: Peñanegra i la Fonteta’ d’Irene Vinader, que rebran 2.000 euros cadascun. Així mateix, les ajudes al desenvolupament de tesis doctorals, dotades amb 1.000 euros cadascuna, han recaigut en els treballs de Mª Teresa Albero, Álvaro Martínez Alfaro i Luis Enrique Guerra.
Quant als Treballs Fi de Màster, Gabriel Moreno i Laura Sellés han rebut 500 euros cadascun pels seus estudis sobre la llista de carrers històrica d’Elda i sobre la diversitat sexoafectiva i d’identitat de gènere en Secundària, respectivament.
Finalment, s’ha concedit 250 euros a Sara Gómez Vidal i a David Navarro pels seus Treballs Fi de Grau sobre la Guerra de la Independència a Alcoi i Cocentaina i sobre la frontera marítima a Elx i el Cap de L’Aljub en els segles XIV-XV, respectivament.

Activitats
D’altra banda, l’Institut Juan Gil-Albert comença la setmana a la Casa Bardin amb un concert aquesta vesprada per a trombó, clarinet i piano a càrrec de José Rafael Navarro, José Vicente Menor i Eduardo Ramírez. A més, demà tindrà lloc la presentació del documental Cicle de vida i rituals de dol del Museu de la Paraula de Banyeres de Mariola, un recorregut pels ritus i costums de la localitat, conservats al llarg de la història.