La tercera sessió del cicle “Descobreix-los & Descobreix-les” de l’Institut de Cultura Juan Gil-Albert girarà entorn de la gastronomia alacantina i reunirà a la Casa Bardín als propietaris del restaurant El Xato de La Nucia i a l’enòleg Rafael Poveda.

‘Gastronomia amb estrela’ girarà entorn del Xato, un establiment amb més de cent anys d’història i guardonat amb una Estrela Michelín i un Sol Repsol. En la xarrada, que tindrà lloc hui dimarts, 19 d’octubre, a les 19.30 hores, participarà la xef i cap de cuina, Cristina Figueira, el coper-sommelier i cap de sala, Francisco Cano, i l’expresident de l’Acadèmia de Gastronomia de la Comunitat Valenciana, Rafael Poveda.

Els orígens del restaurant nuciero es remunten a 1915, quan Pedro Balaguer i Jerònima Cano van obrir el celler el “Tu Pere, el Tardá”. En jubilar-se en 1948, el matrimoni va traspassar el negoci als seus cunyats, Francisco Cano i Vicenta Cano, els qui van canviar el nom per l’actual, en una picada d’ullet al sobrenom pel qual era conegut el seu fill. Precisament va ser aquest, José Cano Cano, qui en fer-se càrrec del negoci va iniciar una nova etapa de modernització i ampliació de l’oferta gastronòmica al costat de la seua esposa, Esperanza Fuster.

Des de 1997 són els seus dos fills, Francisco i José, els que s’encarreguen del restaurant al costat de Cristina Figueira, esposa del primer. Quatre generacions familiars al capdavant d’aquest emblemàtic espai que en 2019 va rebre una Estrela de la Guia Michelín i enguany ha sigut novament guardonat amb un Sol Repsol.

Formada en cursos d’alta cuina, cuina tecnològica i en congressos i fires gastronòmiques, Figueira ha realitzat pràctiques en destacats establiments nacionals com Martín Berasategui, Ca Fabes i El Celler de Ca Roca, mentre que Francisco Cano està al capdavant del guardonat celler del Xato, reconeguda internacionalment. Per part seua, Poveda és especialista tècnic en Viticultura i Enologia, fill i nét de cellerers que desenvolupa la seua activitat professional com a responsable de desenvolupament de productes i enoturismo en MGWinesgroup, Cellers Monòver (antic celler Salvador Poveda).