L’Institut Gil-Albert presenta sengles publicacions de Lluís Alpera i Joaquim Espinós sobre literatura en valencià

L’Institut Gil-Albert presenta sengles publicacions de Lluís Alpera i Joaquim Espinós sobre literatura en valencià

L’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert presentarà dijous que ve els llibres de crítica literària valenciana Lírica contemporània i altres escrits, de Lluís Alpera, i Estat crític (Apunts sobre la literatura del nou mil·lenni), de Joaquim Espinós. L’acte, en el qual al costat dels autors participaran Lliris Picó, Gràcia Jiménez i Joan Borja, tindrà lloc a la Casa Bardín a les 19:30 hores.

Lírica contemporània i altres escrits reuneix textos escrits i publicats per Alpera en els últims anys. Estructurat en tres parts –titulades «Sobre poetes valencians», «Sobre poesia i poemaris» i «Altres escrits»–, en la primera destaquen cinc figures literàries: el renaixentista Francesc Badenes Dalmau i els contemporanis Joan Valls, Carmelina Sánchez-Cutillas, Josep Palàcios i Vicent Valls. La segona part la componen vint textos breus dedicats a diversos temes i la tercera té un contingut autobiogràfic.

D’altra banda, Estat crític inclou ressenyes publicades en diferents mitjans en la dècada de 2006 a 2016. La seva lectura permet conèixer les principals tendències editorials d’aquests anys: la crisi de la ficció convencional, l’auge de la autoficción i el memorialismo, la pervivència de la memòria de la Guerra Civil i el franquisme, la inflació de la novel·la històrica, la plasmació literària de les transformacions socials produïdes per la crisi econòmica, la globalització, interculturalitat i irrupció de noves tecnologies.

Alpera (València, 1938) ha desenvolupat una prolífica obra poètica des de les seves primeres publicacions en els anys seixanta, i ha signat nombroses contribucions com a crític literari i expert en sociolingüística. Recentment ha reunit la seva poesia completa en el volum Ulisses i la mar dels Sargassos 1963-2017. Professor fins a la seva jubilació, va fundar el departament de Filologia Catalana a la Universitat d’Alacant i és autor d’antologies sobre Vicent Andrés Estellés, Joan Valls i Carmelina Sánchez-Cutillas, entre uns altres. En la seva dilatada carrera ha obtingut nombrosos reconeixements, entre ells el Premi de la Crítica dels escriptors valencians de poesia, el Premi de l´Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana i el Premi Ausiàs March.

Nascut a Benilloba, en 1962, Espinós és professor de la Universitat d’Alacant, especialitzat en Literatura Contemporània, i autor d’assajos com La imaginació compromesa. L’obra d’Agustí Bartra (1999), La Poètica de l’Imaginari (1999) i Història d’un entusiasmi. Nietzsche i la literatura catalana, per la qual va anar Premi Josep Vallverdú d’assaig (2009). Com a creador literari, i després dels seus inicis poètics, es va decantar finalment per la narrativa, gènere en el qual ha obtingut diversos premis amb obres destinades al públic infantil, juvenil i adult, entre les quals figuren Joan de l’Iris i el rossinyol (2002), La devastació violeta (1991), Ombres en el riu (1995), El cervell de la serp (2007) i Material fotogràfic (2015).

About The Author

Leave a reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Próximos Eventos

marzo

19ene(ene 19)18:0014jun(jun 14)20:00Alicante. Taller ¿Hablamos de libros?(enero 19) 18:00 - (junio 14) 20:00 Sede Ciudad de Alicante - Universidad de Alicante (2), San Fernando,40Secciones:LetrasTerritorio:L´Alacantí Etiquetas de EventosAlicante. Taller ¿Hablamos de libros?

30ene(ene 30)20:1529may(may 29)20:15Las películas fundamentales de la historia de Hollywood. Análisis y debate .(enero 30) 20:15 - (mayo 29) 20:15 Sede Ciudad de Alicante - Universidad de Alicante, Avenida Dr. Ramón y Cajal, 1 AlicanteSecciones:CineTerritorio:L´Alacantí Etiquetas de EventosLas películas fundamentales de la historia de Hollywood. Análisis y debate

08feb(feb 8)20:0020sep(sep 20)20:00Campanya de Teatre del Mediterrani(febrero 8) 20:00 - (septiembre 20) 20:00 Fundación MediterráneoSecciones:Escena,TeatroTerritorio:L´Alacantí Etiquetas de EventosCampanya de Teatre del Mediterrani

En Twitter

INFORMACIÓN Y CULTURA CON TODOS-AS PARA TODOS-AS.

La información cultural es un compromiso de los medios, profesionales y colaboradores que desarrollan una labor transformadora y de madurez social que permite elevar la capacidad de percepción de la ciudadanía. Nosotros no sentimos parte de esta historia que compartimos con otros diarios que además son amigos y, por tanto, respaldamos y os invitamos a leer y a compartir.

X