L’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert presentarà dijous que ve els llibres de crítica literària valenciana Lírica contemporània i altres escrits, de Lluís Alpera, i Estat crític (Apunts sobre la literatura del nou mil·lenni), de Joaquim Espinós. L’acte, en el qual al costat dels autors participaran Lliris Picó, Gràcia Jiménez i Joan Borja, tindrà lloc a la Casa Bardín a les 19:30 hores.

Lírica contemporània i altres escrits reuneix textos escrits i publicats per Alpera en els últims anys. Estructurat en tres parts –titulades «Sobre poetes valencians», «Sobre poesia i poemaris» i «Altres escrits»–, en la primera destaquen cinc figures literàries: el renaixentista Francesc Badenes Dalmau i els contemporanis Joan Valls, Carmelina Sánchez-Cutillas, Josep Palàcios i Vicent Valls. La segona part la componen vint textos breus dedicats a diversos temes i la tercera té un contingut autobiogràfic.

D’altra banda, Estat crític inclou ressenyes publicades en diferents mitjans en la dècada de 2006 a 2016. La seva lectura permet conèixer les principals tendències editorials d’aquests anys: la crisi de la ficció convencional, l’auge de la autoficción i el memorialismo, la pervivència de la memòria de la Guerra Civil i el franquisme, la inflació de la novel·la històrica, la plasmació literària de les transformacions socials produïdes per la crisi econòmica, la globalització, interculturalitat i irrupció de noves tecnologies.

Alpera (València, 1938) ha desenvolupat una prolífica obra poètica des de les seves primeres publicacions en els anys seixanta, i ha signat nombroses contribucions com a crític literari i expert en sociolingüística. Recentment ha reunit la seva poesia completa en el volum Ulisses i la mar dels Sargassos 1963-2017. Professor fins a la seva jubilació, va fundar el departament de Filologia Catalana a la Universitat d’Alacant i és autor d’antologies sobre Vicent Andrés Estellés, Joan Valls i Carmelina Sánchez-Cutillas, entre uns altres. En la seva dilatada carrera ha obtingut nombrosos reconeixements, entre ells el Premi de la Crítica dels escriptors valencians de poesia, el Premi de l´Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana i el Premi Ausiàs March.

Nascut a Benilloba, en 1962, Espinós és professor de la Universitat d’Alacant, especialitzat en Literatura Contemporània, i autor d’assajos com La imaginació compromesa. L’obra d’Agustí Bartra (1999), La Poètica de l’Imaginari (1999) i Història d’un entusiasmi. Nietzsche i la literatura catalana, per la qual va anar Premi Josep Vallverdú d’assaig (2009). Com a creador literari, i després dels seus inicis poètics, es va decantar finalment per la narrativa, gènere en el qual ha obtingut diversos premis amb obres destinades al públic infantil, juvenil i adult, entre les quals figuren Joan de l’Iris i el rossinyol (2002), La devastació violeta (1991), Ombres en el riu (1995), El cervell de la serp (2007) i Material fotogràfic (2015).