La figura de Juan Gil-Albert rebrà un doble homenatge a través de la música dins de la commemoració del 25 aniversari de la seua mort. L’Institut Alacantí de Cultura que porta el seu nom i el Conservatori Superior de Música Óscar Esplá d’Alacant han organitzat conjuntament dos concerts, un simfònic, que tindrà lloc en el ADDA, i un altre de cambra que tancarà el cicle “Música jove a la Casa Bardín.

Els concordes en honor a l’il·lustre escriptor començaran a sonar demà a l’Auditori de la Diputació d’Alacant a partir de les 20.00 hores amb composicions del segle XX, com a exponents del temps en què va viure Gil-Albert, i amb la recent “Nocturn” basada en un dels seus poemes. L’audició, d’accés lliure i gratuït, serà a càrrec de l’Orquestra del Conservatori, dirigida per Jesús Cantos.

La primera part s’obrirà amb la suite “Trauermusik” per a viola i orquestra de corda de Paul Hindemith, amb Lesster F. Mejías com a solista, a la qual seguirà el “Piano Concerto n. 2” de Serguei V. Rachmaninov, que comptarà amb la participació de Filipp Moskalenko. Abans del descans s’estrenarà la versió per a soprano i piano de “Nocturn” de Miguel Brotons, basada en el poema del mateix títol de Juan Gil-Albert. Es tracta d’una composició escrita per a aquesta efemèride que només s’ha cantat en públic en la seua adaptació per a violoncel en aquesta ocasió la interpretaran els professors Pilar Moral, que ja va intervindre com a soprano llavors, i Jesús Gómez al piano.

La segona part inclou el famós “Adagietto” de la cinquena Simfonia de Gustav Mahler que Visconti va utilitzar en la seua pel·lícula Mort a Venècia, obra cinematogràfica que va admirar Gil-Albert i sobre la qual va escriure destacant l’escena en la qual el protagonista segueix a distància a un jove amb el fons dels “desplegaments simfònics de Mahler”, que l’autor alcoià va descriure “entre angoixats i subyugadores”. El concert finalitzarà amb el poema simfònic “Pini de Roma” de Ottorino Respighi.

Concert de cambra

D’altra banda, el cicle “Música jove a la Casa Bardín” es tancarà enguany el 28 de maig en la seu del IAC amb un concert de cambra preparat pel departament de Composició del Conservatori Óscar Esplá i coordinat per la professora Encarnación Pérez. S’interpretaran tretze peces breus, compostes durant aquest curs acadèmic per alumnes i alumnes i basades en textos poètics i en prosa de Gil-Albert. Els compositors són Alfonso Yépez, Ferran Lluís Martínez, Juan Pedro Bernabé, Débora Nadal Rubio, Francisco José García Verdí, Alejandro Samper, Sergio Manuel Cantó, Belán Gómez, Santiago Segarra, Sara Blanco, José Sala i José Luis Serrano. També s’inclou en el programa una composició de Chopin i una altra de Albéniz, músics que acostumava a interpretar la mare de l’escriptor en el piano de la seua casa.