La Casa Bardín va acollir divendres passat 14 de maig la primera sessió del cicle ‘Tastarte. Maridatge de vi i cultura alacantins’, que va incloure un tast de tres vins –blanc, rosat i negre- de Cellers Ortigosa.

La primera sessió del cicle va proposar un recorregut pel corrent modernista de la Vall del Vinalopó i incloc una representació teatralitzada amb el personatge José Sala que va ser l’enginyer que va dissenyar l’Església Modernista de la Magdalena, per a posar en valor la figura d’Antonia Navarro, més coneguda a Novelda com La Pitxotxa. Dona emprenedora i sagaç en els negocis, aquesta noveldense nascuda en 1846 va saber obrir-se camí on, en plena maduresa, va emprendre un ambiciós projecte personal.

Una proposta que pretenia posar en valor a les dones, a les dones valentes que tiren avant gràcies a l’amor: a l’amor pels seus fills, a l’amor per la seua terra.

Antonia Navarro, després de perdre els elements masculins de la seua família (el seu fill, i el seu pare) va provocar que haguera de fer-se càrrec de la seua mare i de les seues dues filles, Carmen i Luisa. Al capdavant d’aquest matriarcat tan femení, va dirigir d’una manera brillant el negoci familiar guanyant-se el respecte d’un món majoritàriament d’homes, on la dona a penes tenia veu en aquella època.

Ella pren dues decisions: portar els negocis personalment i viatjar, conéixer i descobrir ciutats com París, Brussel·les o Anvers. Va fundar el Banc Colonial de Cartagena i va ser propietària de mines en La Unió.

Existeixen tres esdeveniments singulars que envolten la seua època emprenedora:

-El Port d’Alacant: que va permetre el comerç amb ultramar.

-El Ferrocarril: atés que en aquella època es va emprendre la línia Alacant-Zaragoza-Madrid, gràcies al suport de José Salamanca que era Alcalde de Monòver.

-La Filoxera que va atacar a França i això va provocar que els francesos necessitaren fer negoci amb els vins d’Alacant del qual hem perdut la seua memòria malgrat la seua recuperació actual.

Va edificar dues cases, per a cadascuna de les seues filles que en l’actualitat són el Centre Cultural Gómez Tortosa i la Casa Museu Modernista, aquesta última no té res a envejar a altres casa europees realitzades sota aquest estil arquitectònic-artístic.

Tast de vins

Vi blanc.

És un vi semidolç, elaborat amb Moscatell d’Alexandria i Macabeu, realitzat en honor a la Pitxotxa i en el de totes les dones valentes que lluiten cada dia per tirar avant.

Color brillant, groc pàl·lid, molt jove i fàcil que es deixa prendre.

Vi negre.

Raïm caverné, un cep típic de França. Olor afruitada amb un sabor amb un punt salí. Color cirera amb tons tixa.

Vi rosat.

Raïm Monastrell però recollida a l’agost quan encara aquesta verda. Pel seu sabor dóna la sensació de ser un blanc encara que no siga el seu origen.

Pròxim Tastarte

El pròxim 5 de juny a les 19 hores s’ha organitzat el pròxim Tastarte: “Entre salines i vinyes” al Parc Natural de les llacunes de Torrevieja i la Mata. Una ruta teatralitzada que inclou degustació de vins del Celler Bufa Llevant. L’entrada és gratuïta, limitada a l’aforament, prèvia inscripció al correu ifernand@diputacionalicante.es