L’Institut Juan Gil-Albert va promoure dissabte passat 19 de maig una nova sessió del cicle ‘Tastarte. Maridatge de vi i cultura alacantins’, que va incloure un tast de tres vins blancs de Cellers Sopla Levante.

Aquesta sessió del cicle va proposar un recorregut per la Llacuna de la Mata del Parc Natural i incloc una interessant ruta teatralitzada que va realitzar l’Associació ARS CREATIO en el qual van ser presents famosos personatges amb vincles amb les salines com van ser el valencià Luis de Santángel, Squillace o Josep de Salamanca i Mallol (Marqués de Salamanca), també alcalde de Monòver, i que va obtindre el monopoli de la sal durant 5 anys on va promoure un nou sistema per a collir les salines sense dessecar-les

El Parc Natural de les Llacunes de la Mata i Torrevella alberga dues grans llacunes, que es diferencien pel seu color. La primera d’elles és rosa, on a més es localitza l’explotació salinera torrevejense i que pot contemplar-se com a bell paisatge. Mentrestant, la Llacuna de la Mata, és de color verd i en ella es troba el Centre d’Interpretació d’aquest parc natural, a més d’una àrea recreativa i d’un bell entorn per a passejar. Els colors d’aquestes llacunes tan cridaneres es deuen a diferents causes, d’entre les quals s’ha de destacar la marcada salinitat de les seues aigües. No obstant això, encara que totes dues llacunes salades presenten un to verdós durant la major part de l’any, és durant el període estival i els mesos de més calor quan bacteris i algues, que habiten a l’interior d’una de les seues llacunes, tinyen de color rosa les aigües pel color pigmente d’esmentats organismes.

La visita ens va conduir a descobrir la història de les Salines a Torrevella principalment des del segle XVIII però també de l’època romana del qual es conserva submergida una piscifactoria o els vincles amb el jaciment fenici del Cabezo Xicotet d’Estany de Guardamar, fronterer amb la llacuna.

En l’època es va construir el sistema defensiu amb motiu dels pirates del moment, com va ser la construcció de Torres guaites com la Torre Vella que després va donar nom a la ciutat. La llacuna va acollir fins a 5 torres de resguard del qual es conserven algunes restes. Descobrim el fet de la construcció d’un acequión que va connectar les salines majors amb la mar per a l’exportació de blat i sal, entre altres productes, que va permetre l’eixida a la mar d’Oriola. Una obra que va tardar en la seua realització uns 100 anys.

La indústria de la sal va propiciar la creació de diferents souvenirs vinculats a la seua història i en l’actualitat es conserva la tradició de realitzar vaixells de sal, que són xicotetes joies escultòriques, que realitzen molt poques persones a la ciutat.

El major complex saliner d’Europa que és Torrevella va construir en 1928 un canal saliner que va connectar les dues llacunes i en 1972 es va iniciar el transport de la sal del Pinós des de la seua diapiro de sal gemma mitjançant un salmorueducto que creua la província fins a les salines de Torrevieja i que permet tindre sal durant 11 mesos en la Llacuna rosa.

Tast de Vins

El Tast de Vins de la Mata va esser també una ruta interpretativa per les vinyes del parc natural, en la qual s’expliquen els diferents aspectes de la viticultura i enologia duts a terme per Sopla Llevant.

Hilarión Pedauyé, enòleg i viticultor en La Mata, matero de tota la vida, ens va explicar la història i l’evolució del paisatge vitivinícola que envolta a la llacuna, donant a conéixer les seues particularitats. Es va parlar dels vins tradicionals de la Mata, obtinguts principalment de les varietats de raïm blanc Moscatell i Merseguera, posant en valor les característiques que aquest territori tan peculiar aporta a aquests vins.

Els vins del tast van ser:

Moscatell. Habitual vi per aquest raïm molt aromàtic.

La Horca. Vi del raïm merseguera en barriques de licor de cantueso. La denominació és per la forca que tenia la llacuna per a fer complir la justícia de l’època.

Pinomar. Va vindre brindat de moscatell i merseguera.

Pròxim Tastarte

L’Institut Juan Gil-Albert té previst una nova sessió del cicle durant el mes de setembre vinculat al tradicional va vindre Fondillón en un Celler de Monòver. La participació en el mateix serà mitjançant inscripció setmanes abans de la seua realització.