Construint forts. Roberto Pérez-Guerras és el títol de l’última publicació del periodista Martín Sanz que aquest dilluns ha presentat l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert en el gratacel Intempo de Benidorm. El president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, i la vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, han participat en l’acte al costat del reconegut arquitecte i l’autor del llibre, que recopila vivències, projectes i treballs de Pérez-Guerras.
El president de la Diputació, Carlos Mazón, ha destacat la importància que aquest treball es presente en Intempo, “un de les icones de Benidorm», una ciutat que ha definit com «un model turístic i un model de convivència que compagina l’adaptabilitat del sòl amb l’evocador del cel». Després de les paraules de l’autor i del protagonista del llibre, Mazón ha assegurat que Pérez-Guerras «és profeta en la seua terra i una inspiració» i ha ressaltat la seua faceta com a formador de noves generacions d’urbanistes i arquitectes.
Per part seua, la vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha qualificat a Pérez-Guerras com «un dels grans noms de l’arquitectura» i ha afirmat que la publicació «és una invitació a reflexionar sobre un tema molt interessant: l’existència d’una arquitectura alacantina amb segell propi i què millor que fer-ho en un escenari com l’edifici Intempo, una de les seues obres més emblemàtiques i una fita per a Benidorm, per a la província d’Alacant i per a la Comunitat Valenciana».
Així mateix, la responsable provincial ha agraït especialment la labor en favor de la cultura que desenvolupa l’Institut Gil-Albert i la implicació en aquest projecte del prestigiós arquitecte «que ha compartit d’una manera generosa molts aspectes de la seua vida i d’una professió en la qual s’ha bolcat amb tant d’entusiasme per a convertir-se en un els més destacats urbanistes alacantins de tots els temps».
Tal com explica el seu autor, el volum és una aproximació a la figura de Pérez-Guerras, urbanista i acadèmic, “són pinzellades biogràfiques per a traçar la seua trajectòria humana i la seua inclinació i predisposició, des de la infància, al dibuix i l’arquitectura”. A més, l’edició del IAC recull una relació d’algunes de les obres més representatives seleccionades pel mateix Pérez-Guerras, qui aporta el seu punt de vista sobre el sentit de les edificacions i justifica la seua particular manera d’entendre l’arquitectura, “sempre prevalent l’habitabilitat”, tal com ha afirmat en més d’una ocasió. El contingut inclou també una relació cronològica de projectes d’arquitectura, d’urbanisme, així com els premis i reconeixements rebuts al llarg de la seua dilatada trajectòria professional que, actualment, segueix en actiu.
Establit des de fa anys a Alacant, Pérez-Guerras ha acollit el llibre «com un regal amb un valor increïble», ha recordat la seua primerenca vocació com a arquitecte, que va tindre clara des dels nou anys, i ha explicat l’origen de Intempo, inspirat en el vol d’una gavina, que es va concebre per a representar «una porta oberta perquè els visitants vengen a Benidorm». Precisament l’última planta del gratacel ha sigut l’escenari de la presentació de Construint fortes al qual han assistit a més l’alcalde de Benidorm, Toni Pérez, i de la directora cultural del Gil-Albert, Pilar Tébar. Tots dos han participat en l’acte conduït per director del Departament de Publicacions, Toni Cabot.