La Càtedra Iberoamericana ‘Alejandro Roemmers’ d’Indústries Culturals i Creatives (UMH) ha sigut convidada a participar en el WF4.0 World Fòrum Argentina 2020 de Management i Tecnologies, que se celebrarà a Buenos Aires els dies 11 i 12 de desembre, organitzat per la Federació Internacional d’Associacions Multimediales (FIAM) i la Social International University (SIU). Es tracta d’un fòrum internacional en el qual participaran experts, líders polítics, CEOS, gerents, governs empreses i organitzacions vinculades a la quarta revolució industrial.

L’esdeveniment, que es desenvoluparà on line d’acord amb la normativa i bones pràctiques durant la pandèmia de COVID-19, comptarà amb diversos fòrums temàtics. L’equip de la Càtedra de la UMH presentarà una ponència en el fòrum d’Indústries Creatives 4.0 i en ella explicarà l’aposta del municipi d’Orihuela en relació amb la transformació digital aplicada al turisme cultural, patrimoni intel·ligent, així com a la formació i emprenedoria a través del projectat Centre d’Economia Creativa i Digital.

També inclouran en la ponència una proposta per a aplicar a l’agricultura de proximitat eines pròpies de la Intel·ligència Artificial, dins de la línia “Horta d’Orihuela, horta d’Europa” contemplada en el EDUSI concedit a l’Ajuntament oriolà. I finalment, exposaran l’estat en què es troben les gestions per a la constitució de la Xarxa Europa/Iberoamèrica d’Economia Creativa per al desenvolupament sostenible, iniciativa de la Càtedra ‘Alejandro Roemmers’ de ICC que ha tingut un excel·lent acolliment en l’àmbit acadèmic i professional.

La resta de fòrums del WF4.0 abordaran el Govern 4.0, Tecnologia i Solucions, Dret i regulacions globals, Màrqueting i Comunicació, Societat i Dones.

INDÚSTRIA 4.0

La 4RI (o Indústria 4.0) és l’automatització contínua de les pràctiques industrials i de fabricació tradicionals, utilitzant tecnologia intel·ligent moderna. La comunicació de màquina a màquina a gran escala (M2M) i la Internet de les coses (IoT) estan integrats per a una major automatització, una millor comunicació i autocontrol, i la producció de màquines intel·ligents que poden analitzar i diagnosticar problemes sense la necessitat d’intervenció humana.

Existeixen diferents tecnologies digitals que, observant de prop la nostra societat i les actuals tendències vinculades als serveis digitals, podem visualitzar com a components de la 4RI. Aquests són alguns exemples d’elles: dispositius mòbils, plataformes d’Internet de les coses (IoT), tecnologies de detecció d’ubicació, interfícies home-màquina avançades, autenticació i detecció de fraus, impressió 3d, sensors intel·ligents, grans analítiques i processos avançats, interacció amb el client multinivell i perfil del client, realitat augmentada / wearables, disponibilitat sota demanda de recursos del sistema informàtic, visualització de dades i entrenament “en viu” activat.