L’Auditori de la Mediterrània de La Nucia acull aquest dissabte a les 20 hores una de les obres operístiques més importants de la història: ‘Madame Butterfly’, que forma part de la trilogia de les obres més representades de Puccini, juntament amb La Bohème i Tosca. Ambientada a Nagasaki, és una òpera en tres actes que compta amb música del compositor italià Giacomo Puccini i llibret de Giuseppe Giacosa i Luigi Illica. Centrada íntegrament en el seu protagonista, Cio-*Cio-San, mostra una crítica al xoc cultural entre orient i occident, veient-se com la cultura occidental envaeix la vida de la jove protagonista i perverteix el seu futur i la seua destinació.

Madama Butterfly narra, a través del seu tràgic llibret, la història de Cio-*Cio-San, el sobrenom de la qual és Butterfly. La història transcorre a principis del segle XX, presentant la dolorosa història del seu protagonista, una delicada geisha que ha d’afrontar un dur camí a través de diverses desgràcies. Els primers passos de l’òpera comencen amb l’arribada del tinent de la marina dels Estats Units, B. F. Pinkerton, qui ha negociat amb el casamentero local, Goro, les noces amb Butterfly, incloent en el contracte la casa en la qual transcorrerà tota la trama.

Aquesta obra va ser estrenada en 1904 en La Scala de Milà, sent en aquest moment una obra en dos actes. Va ser reescrita i revisada en un reestreno en Brescia tres mesos després, versió que oferiria famoses crítiques i projecció internacional al llibret. Després d’aquesta versió, Puccini va projectar algunes més fins a arribar a un total de cinc.

Un elenc excepcional de la companyia Camerata Lírica d’Espanya donarà vida a aquesta història plena de conflictes, on la psicologia dels personatges es veurà reflectida en la qualitat vocal i teatral dels artistes, sota la direcció artística i escènica del mestre Rodolfo Albero.

Vam tindre oportunitat de conversar amb la sopranos protagonista, Gema Scabal, que ens va donar alguna pista de la funció d’aquest dissabte.

Pregunta: Què titular li posaries a l’obra Madame Butterfly si volguérem cridar l’atenció dels nostres lectors i lectores?

Resposta: La història tractada és la d’una dona maltractada i enganyada. El titular podría ser “Com l’amor preval davant el dolor”;  ella continua volent-li, estimant-lo encara que finalment se suïcide per una qüestió d’honor per a ella i la seua família.

P: Madame Butterfly és una obra molt emotiva i fins i tot potser dura de representar veritat?

R: Porte 18 anys de carrera, després de deixar la meua professió de tota la vida en l’aviació. I una de les obres més difícils és Madame Butterfly. Vesprada a representar-la dos anys més després de 6 anys preparant-la. Es requereix una certa experiència de vida per a poder pujar a l’escenari, per tant és bastant complexa també per a joves sopranos. És l’obra de referència per a les sopranos, complicada des de tots els aspectes: musicals, tècnics, però sobretot emocionals.

P: És un xoc tràgic cultural: orient enfront d’occident?

R: Es manifesta clarament el xoc cultural en l’obra. El millor que li podia passar a una japonesa era casar-se amb un estatunidenc.

P: És un plus cantar molt prop del Mediterrani com aquest dissabte?

R: Ja vaig estar a l’abril amb l’obra La traviata, per tant sí que és especial però ja m’ha ocorregut amb un públic tan bo com el de La Nucia en un dels Auditoris més importants d’Espanya.

Entrades:

Preu: 25 euros.

Preu amb descompte: 20 euros. Per a estudiants, menors de setze anys, jubilats, pensionistes i acreditant Carnet Jove. També per a grups de 10 persones o més.

Compra online: https://entradas.instanticket.es/lanucia/public/janto/