Tornen els passejos saludables a la tardor amb rutes temàtiques que conjuminen senderisme i cultura, una iniciativa del servei de dinamització comunitària Elx Conviu. L’edil d’Igualtat, Drets Socials i Polítiques inclusives, Mariano Valera, ha presentat les rutes per la ciutat i el seu entorn per a tardor de 2021. Els participants podran redescobrir alguns dels llocs icònics del municipi a través del senderisme, guiats per monitors formats expressament per a l’activitat i que explicaran dades rellevants dels elements situats en cada recorregut.

Els itineraris proposats per a aquesta temporada, detallats en la web municipal, són deu: el primer, la ruta botànica pel Parc Municipal (dies 4 i 8 d’octubre); el segon, la geològica pel Vinalopó (18 i 22 d’octubre); el tercer, la dels ponts que ho creuen (11 i 15 d’octubre); el quart, la corresponent a l’avinguda de la Llibertat (25 i 29 d’octubre); el cinqué, la ruta del palmerar urbà (5 de novembre); el sisé, la de l’Elx musulmà (8 i 12 de novembre); el seté, la del pantà (15 i 19 de novembre); el huité, la de l’ecosistema urbà (22 i 26 de novembre); el nové, la del jaciment de la Alcudia (29 de novembre i 3 de desembre); i, per a tancar la programació del present any, la ruta dels monuments (13 i 17 de desembre).

Els interessats, residents a Elx majors d’edat i amb les condicions físiques mínimes per a efectuar els passejos, podran inscriure’s gratuïtament, des del dilluns 20 fins al dijous 30 de setembre, enviant un correu electrònic a elcheconvive@elche.es amb el nom i cognoms, DNI, sexe, data de naixement, codi postal i població, telèfon, e-mail i les rutes triades, havent de ser un màxim de tres. L’edil ha precisat que no hi haurà llistes d’espera, i els grups senderistes es compondran de fins a 30 persones als qui es confirmarà i convocarà en el lloc d’inici de l’itinerari amb una trucada telefònica del monitor.

L’objectiu d’aquests passejos saludables, segons ha manifestat Valera, és “promocionar entre la ciutadania l’exercici físic quotidià i el benestar psicològic i emocional a través de les relacions socials; en definitiva, fomentar un estil de vida sa i equilibrat entre els il·licitans i il·licitanes”. A més, ha afegit que, en cada sessió, s’informa de continguts preventius i de salut, i que l’activitat incentiva autonomia l’autonomia, perquè amb posterioritat els participants, al marge dels passejos saludables, dissenyen i organitzen els seus propis itineraris.

Una estratègia per la salut i el benestar

L’activitat de passejos saludables s’enquadra en el context de l’Estratègia de Promoció de la Salut i Prevenció del Sistema Nacional de Salut i la Xarxa Salut de la Generalitat Valenciana, l’Ajuntament d’Elx està adherit a ambdues.

Aquest programa promou una actitud proactiva en termes de prevenció de malalties associades a l’obesitat i al sedentarisme. El context actual, dominat per la realitat de la pandèmia de la COVID-19 fa encara més apressant aquesta necessitat atès que les circumstàncies derivades de situacions de confinament i escassa mobilitat han augmentat si cap els problemes psicofísics associats al sedentarisme.

És per això que els passejos en grup són una invitació a realitzar una activitat saludable, divertida, generadora de teixit social i amb continguts culturals que donen sentit a allò que no veiem, precisament per tindre davant dels nostres ulls. El programa permet provocar l’autocura de la salut i fer-lo de manera col·lectiva, coneixent la ciutat i els seus paratges.