El grup de referència del folk gallec, Luar Na Lubre, presentarà el dissabte 17 de novembre, en el Palau Altea, el seu últim treball musical dedicat a la Ribeira Sacra, l’enregistrament de la qual va comptar amb destacats artistes com Víctor Manuel, la cantautora gallega Ses, la Coral de Ruada, Nani García, l’asturiana Marisa Valle Roso, Juan Antepazo de Astarot, Irma Macías Suárez i Brais Maceiras.

Les entrades per a assistir a aquest concert, que comença a les 20 hores, es poden adquirir en http://www.palaudealtea.com/2018/09/luar-na-lubre.html, i en l’Ajuntament d’Altea (dimarts i dijous de 10h a 14 hores), en les taquilles del Palau Altea, Calle d’Alcoi número 18, de 16:30 a 19:30hores i dues hores abans de l’inici del concert.

Durant quasi dues hores d’actuació, el públic podrà gaudir de l’espectacle de folk i de la música amb arrels gallegues que oferirà la banda de la Corunya que va captivar, en 1996, al propi Mike Oldfield, qui va incloure el tema ‘O són do ar’, que va donar títol al primer disc del grup gallec, en el seu àlbum ‘’Voyager’ amb el qual va realitzar una de les gires internacional més importants de la seua trajectòria.

Luar Na Lubre, que en galego significa la ‘resplendor de la lluna en el lloc sagrat dels celtes’ es va fundar fa més de 30 anys a la Corunya amb la vocació de desenvolupar i donar a conèixer la música i la cultura gallega. El grup està format per Bieito Romero (gaites, acordió, zanfoña), Irma Macías (veu), Antía Ameixeira (violí), Paxti Bermúdez (bodhran, tambor, djembé), Pedro Valero (guitarra acústica), Xavier Ferreiro (percussió llatina, efectes), Xan Cerqueiro (flautes) i Brais Maceiras (acordió).

Un homenatge a la ‘Ribeira Sacra’

L’àlbum ‘Ribeira Sacra’ es va gravar, a l’octubre de 2017, en el monestir de Sant Pere de Roques d’Orense, amb l’objectiu de destacar, a través de la música, el valor històric i etnogràfic d’aquest paratge natural, que aspira a ser proclamat Patrimoni de la Humanitat. Aquesta comarca gallega, regada pel riu Miño, també destaca pel paisatge dels seus vessants tenyits amb vinyers ancestrals que s’encarreguen de cuiden els cellers de la Denominació d’Origen Ribeira Sacra.

Aquest treball és el resultat d’una labor etnogràfica i de la recollida de sons de la naturalesa, que es barregen en 26 cançons amb els testimoniatges de vilatans, cançons amb lletres que narren la història de personatges històrics, com Romasanta, llegendes de la zona o textos en barallete, el llenguatge dels afiladores d’Orense i el so del entroido o del Carnestoltes.

“Vam ser pels llogarets a parlar amb les gents, vam arreplegar el so del vent, carros, campanes, i també imatges de nevades, albes, de tal forma que en aquest treball s’entremesclen la música amb l’ambient de la Ribeira Sacra”, va assenyalar el líder de la banda, Bieito Romero, qui va destacar que aquest treball s’ha convertit en “una banda sonora humana i natural”.

Sobre Luar Na Lubre

Al llarg de la seua carrera, Luar Na Lubre (http://www.luarnalubre.com/) ha venut més de 300.000 exemplars, dels seus 16 àlbums, i ha arreplegat dos Discos d’Or, a més de nou Premis de la Música i altres reconeixements, dins i fora de Galícia. En els seus més de 30 anys de trajectòria, el grup ha oferit més d’1.000 concerts en més de 23 països, on ha participant en festivals destacats en la música folk, en els quals ha actuat al costat d’artistes com Mike Oldfield, The Waterboys, el llegendari grup The Corrs o Bob Geldof.

El projecte musical es basa fonamentalment en les músiques d’arrels gallegues, per la qual cosa dediquen particular atenció a l’estudi dels principals cancioners gallecs així com al treball de camp que els proporciona un profund coneixement sobre la realitat musical gallega que es té revelat determinant en les seues pròpies composicions.

Després d’estrenar-se en el mercat discogràfic amb O Són do ar (1988), Luar Na Lubre ha publicat Beira Atlántico (1990); Plenilunio (1997), Cap do món (1999); XV Aniversari (2001); Espiral (2002); Hai um paradís (2004); Saudade (2005), Camiños do fi dóna terra (2007); Ao Viu (2009); Solstici (2010), Mar Maior (2012); Torre de Breoghan (2014), Extramundi (2015), XXX Aniversari (2016) i Ribeira Sacra (2018).

La gira de concerts per a 2018 li portarà a oferir més de 50 actuacions per diverses províncies espanyoles i en escenaris fora d’Espanya, com seran les seues actuacions, abans d’acabar l’any, en Whitby a Anglaterra (20 d’octubre), a Santiago de Xile (22 de novembre) i en les ciutats argentines de Còrdova (24 de novembre) i Buenos Aires (25 de novembre,) per a culminar la ruta sud-americana a Montevideo (Uruguai), el 27 de novembre.

https://www.youtube.com/user/luarnalubregaliza

Últim article de LUAR NA LUBRE

Luar Na Lubre llenó con “El sonido del aire” el Teatro Principal de Alicante https://loblanc.info/luar-na-lubre-lleno-con-el-sonido-del-aire-el-teatro-principal-de-alicante/