El congrés internacional “Vibracions de Juan Gil-Albert: la fascinació de la constància”, organitzat per l’Institut Alacantí de Cultura i la Universitat d’Alacant a través del Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti, va arrancar ahir amb una conferència de Luis Antoni de Villena. Aquest va ser el punt de partida de quatre intensos dies amb un ampli programa, centrat en la figura i obra de l’autor alcoià, que es desenvoluparà entre Alacant i Alcoi, l’ajuntament del qual ha col·laborat en la proposta.

Entre altres activitats, la trobada, que commemora el 25 aniversari de la mort de l’escriptor alcoià, inclou 18 ponències, 21 comunicacions, una lectura de poemes, l’estrena d’una composició musical, així com la projecció de la pel·lícula Valentín i d’un documental. Un potent programa dissenyat sota la codirección acadèmica del catedràtic de la UA, José Carlos Rovira, i el director del IAC, José Ferrándiz. El president del congrés és el poeta i acadèmic Francisco Brines, membre de la Real Acadèmia Espanyola, representant de la Generació del 50 i amic personal de Gil-Albert, a qui va ajudar en el seu moment d’eclosió editorial dels anys setanta.

La Casa Bardín va acollir ahir dimecres l’obertura d’aquestes jornades, que va comptar amb la intervenció del diputat de Cultura, Cèsar August Asencio, del rector de la UA, Manuel Palomar, i de l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés. A continuació, l’estrena de la peça musical Nocturn, composta per Miguel Brotons i interpretada per la soprano Pilar Moral al costat del violoncel·lista Pérez Joan Carrascosa, dió passe a la intervenció del poeta Luis Antoni de Villena qui va pronunciar la conferència “Gil-Albert, escriptor exquisit i total”.

Hui dijous 4 d’abril se simultanejaran les taules de comunicacions a la Casa Bardín i la Seu ciutat Alacant de la UA, així com sengles ponències dels professors Juan Canut Ballesta i José Carlos Rovira sobre crítica de cinema i d’art. A la vesprada, la novel·la Valentín centrarà la intervenció del dramaturg Alberto Conejero i el cineasta Juan Luis Iborra, director de la versió cinematogràfica de 2002 que es projectarà a continuació.

Les taules de comunicacions s’alternaran el divendres 5 d’abril de nou al matí en totes dues seus, finalitzant amb la presència d’Adrián Espí i Pedro García Cueto en la seu de la UA. El programa a Alacant conclourà a la Casa Bardín amb ponències de Claudia Simón, Ricard Bellveser i Pedro J. de la Penya, al costat dels professors Juan Antonio González Iglesias i José Ferrándiz.

Alcoi serà l’escenari de la clausura del congrés el dissabte al matí a la Casa de Cultura, on es projectarà el documental Juan Gil-Albert i l’actor Toni Misó realitzarà una lectura titulada “Oci i professions. Poemes de Juan Gil-Albert”, i al campus de la UA de la ciutat, on el professor Manuel Aznar pronunciarà la conferència de clausura “Juan Gil-Albert: guerra i exili”. Finalment, els assistents acomiadaran l’esdeveniment amb una salutació de Luis García Montero, director de l’Institut Cervantes.

Tota la programació i actualitat sobre aquesta cita, que utilitza com hastag #GilAlbert2019, es troba disponible en la pàgina web.ua.es/congresogilalbert.