L’Auditori de Torrevella acollirà una de les obres operístiques més importants de la història aquest dimecres, 13 de març. ‘Madame Butterfly’, ambientada en Nagasaki, és una òpera en tres actes que compta amb música del compositor italià Giacomo Puccini i llibret de Giuseppe Giacosa i Luigi Illica. Centrada íntegrament en el seu protagonista, Cio-Cio-San, mostra una crítica al xoc cultural entre orient i occident, veient-se com la cultura occidental.

L’obra va ser estrenada en 1904 en La Scala de Milà, sent en aquest moment una obra en dos actes. Va ser reescrita i revisada en un reestreno en Brescia tres mesos després, versió que oferiria famoses crítiques i projecció internacional al llibret. Després d’aquesta versió, Puccini va projectar algunes més fins a arribar a un total de cinc.

Òpera 2001, productora d’espectacles lírics des de 1991, oferirà l’obra al gran públic granadí gràcies a la direcció musical de Martin Mázik i la direcció escènica de Roberta Mattelli. L’Orquestra Simfònica Òpera 2001 i Cors de Hirosaki, procedent del Japó, donaran melodia i veu a aquesta tragèdia que la companyia ha representat amb gran èxit en altres localitats del nostre país.

Tragèdia i desamor

Madama Butterfly narra, a través del seu tràgic llibret, la història de Cio-Cio-San, el sobrenom de la qual és Butterfly. La història transcorre a principis del segle XX, presentant la dolorosa història del seu protagonista, una delicada geisha que ha d’afrontar un dur camí a través de diverses desgràcies. Els primers passos de l’òpera comencen amb l’arribada del tinent de la marina dels Estats Units, B. F. Pinkerton, qui ha negociat amb el casamentero local, Goro, les noces amb Butterfly, incloent en el contracte la casa en la qual transcorrerà tota la trama.

Cio-Cio-San ha renegat totes les tradicions i la cultura de la seua família per a casar-se amb el soldat americà. Després d’assabentar-se la seua família de la seua conversió al cristianisme, és maleïda pel seu oncle. Butterfly esclafeix a plorar i es veu obligada a tallar tot tipus de llaços amb les seues arrels. Després d’un salt temporal, Butterfly i el seu fill amb Pinkerton esperen el retorn del soldat, que va haver de partir poc després de les noces.

Després de rebutjar a un nou pretendent, la jove prepara la casa per a l’arribada del seu marit, després d’assabentar-se de la seua volta amb vaixell. Convençuda que ve per a tornar a estar amb el seu fill i amb ella, es vist amb el seu vestit de núvia i espera la seua visita. La tragèdia arriba al seu zenit en el tercer acte, quan descobreix les vertaderes intencions del seu marit en la seua volta al Japó.

La gran història de Puccini

Aquesta història està basada en la novel·la Madame Chrysanthème, obra de l’escriptor francés Pierre Lotti, i en el conte de J. L. Long, Madame Butterfly, de 1898, que va comptar amb la dramatització de David Belasco. Puccini va haver d’esperar el consentiment de l’autor del text original mentre planejava com construir la història dels personatges en la seua versió operística.

El repartiment de papers compta amb Cio-Cio-San com a veu soprano, la seua criada, Suzuki, com a veu mezzosoprano i Pinkerton com a tenor entre els protagonistes. Seran acompanyats per personatges americans com Kate o Sharpless i personatges japonesos com Goro o Bonzo.