Més de la meitat dels professionals de l’enologia en la DOP Alacant són dones. Dels 29 cellers envasadores certificades actualment, 14 d’elles són enòlogues, la qual cosa suposa un 48% del total.
Però és que a més en altres cellers, hi ha també dones coordinant activitats juntament amb l’enòleg. I altres tant atenent administració, comercial o enoturismo, un segment que ha crescut de manera important tant en visitants com en incorporació de professionals. Pel que aquest percentatge de dones augmenta de manera important en el conjunt d’empleats del sector.
La participació de dones és doncs decisiva en el sector del vi alacantí que ha canviat en els últims anys de manera important i contrasta amb el viticultor que, si és més masculí, per tradició agrícola.
“Moltes enòlogues estan coordinant totes les etapes del procés d’elaboració de vi, des de la supervisió de les tècniques de viticultura fins al màrqueting i comercialització del producte final. La seua presència en totes les etapes ha suposat un canvi en l’estil de vins comercialitzats”, segons Nuria Martí, professora d’enologia del Màster de Viticultura i Enologia de la universitat Miguel Hernández.
El mateix succeeix amb l’Institut Vall d’Elda, l’únic lloc de la província on s’imparteix el grau de vitivinicultura. Allí la professora Olga González ho ratifica: “hi ha un 65% alumnes enfront d’un 35% homes ara mateix” i subratlla a més que “el sector s’està donant compte que poden ser igual de vàlides i la satisfacció amb elles és molt alta”.
Marta Ribera és part d’aqueixa nova generació de joves enòlogues, amb formació específica i amor pel seu territori i arrels que treballa a casa Balaguer a Villena. Per a ella, “és clar que és un canvi necessari i una renovació sense precedents del sector; però és que les dones estem molt més alertes a tendències, ens agrada més el vi i hem aprés a respectar una herència, com quan tens un fill”. És el seu cas, a més, tot un fet, ja que combina el seu treball en celler amb els seus propis fills que ha vist créixer a peu de vinya.
La DOP Alacant celebra perquè el dia de la dona treballadora amb aquest homenatge que suposa un canvi de visió d’aquest sector, acostumat a tindre més presència masculina. “Cada vegada hi ha més dones i això és molt positiu, són valents, decidides i aporten molta sensibilitat pel territori i el medi ambient”, assenyala el president de la DOP Alacant, Jose Juan Reus, qui afig que “és important que els donem visibilitat i reconeixement perquè el futur del vi serà sens dubte en femení, i el d’Alacant en concret, ja ho és”.
Amb motiu de la gala de lliurament dels sols Repsol a Alacant, que la seua temàtica estava centrada en la presència de la “Dones en gastronomia”, els Vins Alacant DOP oferits pel Consell Regulador van ser els realitzats per una dotzena d’aquestes noves enòlogues alacantines.