Amb motiu dels actes programats per la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament d’Alacant, el dijous 22 de novembre vam tenir una cita amb les dones oblidades de la nostra història. Es va desenvolupar un itinerari teatralizado que va transcórrer pels exteriors de l’Antiga fàbrica de tabacs d’Alacant, ara CC Cigarreras, amb la participació activa del públic assistent.

L’Itinerari Teatralizado de Dones Il·lustres Alacant te dóna, va explicar la regidora Mari Ángeles Goitia, “pretén donar a conèixer a aquelles dones que van haver de passar a la posteritat de la història d’Alacant pel que van fer sense que la Història local els haja donat aqueixa oportunitat”.

60 minuts en diferents espais on van ser apareixent dones il·lustres de la història d’Alacant -la pintora Polín Lporta, la doctora Damiana Zaragoza, la cineasta Cecilia Bartolomé i, per descomptat, les treballadores de la Fàbrica de Tabacs d’Alacant recordant el treball que van realitzar en el seu moment per a l’adequació de condicions laborals en la fàbrica que després va aconseguir estendre’s pel conjunt de fàbriques de tabac d’Espanya i que en la representació reivindiquen que no tornen a oblidar els seus noms.

Una proposta que pretén la posada en valor de la història d’Alacant des del reconeixement de les contribucions de dones il·lustres la identitat de les quals va ser silenciada i esborrada per la història amb la finalitat d’aconseguir la reparació del dany causat a aquestes dones.

Alacant té dona. Alacant és dona… però la seua història ha sigut tradicionalment explicada per homes; els homes han sigut els seus protagonistes (…) La memòria té un compte pendent amb aquestes Dones que, amb majúscules, han forjat la història de la nostra ciutat des de temps immemorials.

Una representació ja estrenada el passat 14 de març de mà de la companyia de teatre alacantina Espacio Inspira, entitat molt especialitzada en el desenvolupament de propostes escèniques en l’àmbit del patrimoni arquitectònic, mediambiental, artístic, històric i cultural.