El president de la Diputació d’Alacant, César Sánchez, ha arreplegat a Madrid el certificat Marca Q concedit al MARQ per l’Institut de Qualitat Turística Espanyola. El centre alacantí amplia la seua extensa llista de reconeixements i es converteix, a més, en el primer museu espanyol que rep aquesta distinció amb la qual s’avaluen les condicions d’organització, serveis i instal·lacions d’establiments o empreses del sector.

Sánchez ha rebut el segell de Qualitat Turística de mans del director general del ICTE, Fernando Frare, i ha destacat la rellevant posició que han adquirit els museus en els últims anys com a “focus d’atracció i reclam turístic de primer ordre”. “Des de la Diputació d’Alacant ens sentim molt orgullosos d’un dels nostres vaixells almirall de la cultura. El MARQ treballa constantment per incrementar uns estàndards de qualitat que ho han convertit en un dels màxims referents museístics a nivell europeu”, ha apuntat el president.

L’acte també ha comptat amb la presència del director gerent de la Fundació MARQ, José Alberto Cortés, i del director tècnic del museu, Manuel Olcina.

Després de l’obtenció d’aquesta Marca Q, el Museu Arqueològic d’Alacant “pot presumir d’haver aconseguit el màxim rigor en aspectes relacionats amb el seu sistema de gestió de la qualitat”, ha concretat el president, qui ha afegit que “el MARQ porta anys apostant per la renovació del sistema expositiu tradicional, entès com una col·lecció de troballes degudament classificades i catalogats. És un projecte concebut i desenvolupat des del repte de ser el primer museu arqueològic del segle XXI i aquest tipus de reconeixements així ho avalen”.

L’establiment d’objectius, la gestió de recursos humans, el compromís amb la millora contínua, l’accessibilitat, informació i comunicació, l’atenció al visitant, la reserva i venda d’entrades, o la fidelització del visitant són alguns dels aspectes pels quals se li ha concedit al museu alacantí aquesta marca.

També s’han valorat aspectes com la gestió de les instal·lacions i equipaments, amb aspectes com la señalética o la seguretat, l’espai expositiu, condícies, zona comercial i aparcament.

El museu alacantí ha rebut una nota excel·lent, amb resultat ponderat de tots els serveis auditats d’un 9,8 sobre 10, la qual cosa, en paraules del president, “suposa un gran orgull tant per al centre com per a la província, doncs recolza i aferma l’extraordinària gestió i serveis que ofereix el MARQ”.

Cal recordar que el Museu Arqueològic d’Alacant, on el rigor científic i investigador conviu amb un llenguatge de divulgació a l’abast de tots els públics, supera any rere any les seues dades d’assistència, fregant el passat any els 150.000 visitants.

El museu, el primer a obtenir aquest reconeixement, ha aconseguit aquesta certificació per la Norma UNEIX 302002:2018 “Museus. Requisits per a la prestació del servei de visites”, recentment publicada i desenvolupada pel ICTE, juntament amb l’Associació Espanyola de Normalització (UNEIX), en un grup de treball que integra als principals museus d’Espanya, sota la presidència de la Sotsdirecció General de Museus Estatals.