La direcció tècnica del Museu Arqueològic de la Diputació d’Alacant (MARQ) ha informat favorablement de les peticions rebudes del Museu Nacional de l’Iran, el Museu Nacional d’Arqueologia de Lisboa i el Museu Arqueològic Nacional situat a Madrid per tramitar extenent formalment les exposicions que compten amb la participació de peces del centre alacantí.

Tal com ha confirmat el vicepresident i diputat de cultura, Julia Parra, “s’han iniciat els procediments de consulta amb la Generalitat, el Ministeri de cultura i el Consell d’exportació de la propietat cultural per obtenir els permisos corresponents per permetre la ampliació de les dates d’acabament i recollida de les peces de MARQ, cedides per aquestes tres mostres temporals. «

El període previst inicialment per a l’estada de’els tresors de MARQ’al Museu Nacional d’Iran (MNI) s’estén del 22 de setembre al 8 d’abril. Enfront de l’excepcional situació del país per a la coronavirus, l’MNI ha demanat que MARQ romangui a Teheran, en la seua custòdia, almenys dos mesos més fins a finals de juny, pendents de desenvolupaments.

També s’ha considerat mantenir tres mesos més, també fins a finals de juny, les peces cedides al Museu Nacional Arqueològic (home) per a l’exposició’les Arts del metall en al-Andalus’. Inicialment, l’espectacle es quedaria al centre de Madrid fins al 26 d’abril i després es traslladaria a MARQ per obrir-lo al públic al juny. L’horari es veurà afectat per la necessitat de traslladar les dates, tenint en compte les pautes establertes a les institucions competents per tal de garantir la salut pública.

Des de la direcció del MARQ també s’ha anunciat que l’estada a Portugal de l’obra’la mà de l’emperador’, que a partir de febrer s’exposa al Museu Nacional d’Arqueologia (MNA), serà prorrogada fins que les autoritats portugueses i espanyoles considerin que la situació està estabilitzada.

L’exposició que actualment alberga el MARQ, ‘Idols, mirades mil·lenàries’, romandrà a les dependències del Museu Allicantino fins que es puguin transferir al Museu Comarcal de la comunitat de Madrid (MAR) amb seu a Alcalá de Henares. La data de finalització anunciada, d’abril 19, s’estendrà fins que les peces puguin ser transportades al mar amb plenes garanties.

Les excavacions del MARQ també es veuran afectades per la situació generada per la proliferació de coronavirus, així com pels congressos, publicacions o reunions científiques, que s’hauran de reprendre després del període preventiu establert per les autoritats.