Aquest dimarts 17 de maig, la periodista catalana Mayka Navarro participarà en la tercera sessió del Cicle periodisme i crim que organitza Grup 17 Muses per a la programació de maig en la Seu de la Universitat d’Alacant. La trobada es realitzarà a la Sala Rafael Altamira de la Seu a les les 19:30h.
En aquesta trobada l’autora ens comptarà, com el fa en el seu llibre “Desmontando el crimen perfecto”, l’ocorregut en el cas de l’assassinat d’Ana María Páez que es va produir a Barcelona en 2008. Com a cronista de successos, Mayka Navarro va seguir aquest cas molt de prop, prou com per a reconstruir la minuciosa investigació que van dur a terme els Mossos d’Esquadra per a resoldre aquest rebuscat homicidi.
En “Desmontando el crimen perfecto”, Navarro ens porta de la mà a descobrir com va ser la dona encarregada de netejar l’apartament que es llogava per dies en el barri de Gràcia de Barcelona, qui el matí del 21 de febrer del 2008 va descobrir el cos sense vida d’Ana María Páez Capital. Aquesta jove, de trenta-sis anys, va ser trobada completament nua sobre un sofà i portava lligada una bossa de plàstic al cap. Al costat del cadàver, els investigadors dels Mossos d’Esquadra només van trobar una perruca i un parell de botes negres.
Si bé en els primers moments, els policies del Grup d’Homicidis es van plantejar la hipòtesi d’una mort per asfíxia sexual. Aquesta tesi es va esvair quan van arribar a les dependències policials les primeres imatges d’una misteriosa i atractiva dona que, fent-se passar per la víctima, treia diners del compte corrent de la jove assassinada. La investigació es va centrar llavors en María Ángeles Molina Fernández, Angi, l’assassina que durant diversos anys va ser capaç de seduir als responsables de diverses entitats bancàries que li van concedir, sense cap mena de control, préstecs i assegurances que va signar amb la identitat de la seua amiga assassinada.
És precisament des de la dilatada experiència en la cobertura de successos des d’on Mayka Navarro ens compta en la seua novel·la els detalls de la investigació que va fer malbé el pla que durant mesos va dissenyar Angi. María Ángeles Molina Fernández, pretenia fer passar a Ana per una jove amb una doble vida tractant d’emular un crim perfecte.
Si bé els policies són els protagonistes d’aquest relat basat sobretot en fets reals, “Desmontando el crimen perfecto”, compta amb la mirada i els sentiments en primera persona de la periodista de successos que en el seu moment va publicar la investigació i que a punt va estar de ser imputada per la jutgessa que dirigia el cas.
Els assistents a aquesta tercera sessió del Cicle periodisme i crim podran conversar amb Mayka Navarro sobre la història que conta en la seua novel·la, així com sobre la seua experiència com a periodista especialitzada en informació policial i de successos.
Mayka Navarro, la passió per contar històries.
Nascuda a Badalona, Mayka Navarro, es va criar a Santa Coloma de Gramenet. Va treballar en El Periódico, on va aprendre a contar històries i es va especialitzar en successos. Al setembre del 2015 va començar a treballar per a La Vanguardia.Assegura que entén la professió de periodista vivint-la amb passió a qualsevol hora del dia.
Durant la seua trajectòria ha compatibilitzat el treball en els periòdics amb la seua aparició en diversos programes de televisió com Ja és migdia o El programa d’Ana Rosa de Telecinco. Encara que parla de successos, ha protagonitzat moments mediàtics relacionats amb els seus gossos, Simón i Lola. També participa en Els matins de TV3 i El suplement de Catalunya Ràdio. En 2019 va publicar la seua primera novel·la,
Desmontando el crimen perfecto”, Va rebre la medalla de bronze amb distintiu blau dels Mossos d’Esquadra, al costat d’Anna Punsí, en 2019 de la mà del comissari de la policia catalana Xavier Gámez.
L’entrada als esdeveniments del Cicle periodisme i crim és lliure, estarà limitada a l’aforament de la sala. En finalitzar la trobada, l’autora signarà exemplars del seu llibre, que també es podran adquirir en el propi recinte. L’esdeveniment serà transmés en streaming a través de l’enllaç: https://si.ua.es/es/videostreaming/sede.html