La Regidoria de Medi Ambient ha anunciat el període d’exposició pública que ha iniciat la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l’esborrany de decret que planteja la declaració de Zona d’Especial Conservació (ZEC) els paratges de Sierra Salinas, Cabecicos i Saler a Villena. L’edil de Medi Ambient, Francisco Iniesta, ha comentat el que considera una “molt bona notícia, perquè la declaració amb ZEC d’aquestes àrees milloraria el nivell de protecció actual, posat aquests enclavaments naturals ja són considerats LIC, llocs d’interés comunitari”.

Iniesta va apuntar en la necessitat de revisar la proposta de Conselleria per tots els agents interessats en aquesta matèria, com farà el propi departament de Medi Ambient de Villena. El termini obert per l’administració autonòmica per a presentar al·legacions i propostes és de 45 dies des de hui, data de publicació en el Diari Oficial.

L’àrea de Cabecicos i Saler abasta una superfície de 718 hectàrees del terme municipal de Villena, que segons la descripció que realitza la pròpia Conselleria en la seua documentació comprén “una llacuna interior caracteritzada pel caràcter salí de les seues aigües, caràcter que es deriva de la presència d’afloraments triàsics; per una altra, aquests mateixos afloraments configuren un relleu en llomes –Cabecicos—que alberguen una interessant vegetació gipsícola. Destacables així mateix les restes de les infraestructures associades a l’aprofitament de la sal”. En el cas de la Serra de Salinas, aquesta zona és compartida entre els termes de Villena amb el municipi de Salinas, i bufona amb Monòver, Iecla i el Pinós en les seues 8.000 hectàrees”.

El regidor villenense va explicar que la declaració com ZEC d’aquests espais és un pas més en les mesures de protecció. La seua definitiva consideració com a zona d’especial conservació donaria pas a incloure aquests hàbitats naturals dins de la Xarxa Natura 2000 amb totes les garanties i normes de gestió per a completa protecció, i l’objectiu de la qual és evitar la pèrdua de la biodiversitat que aquests espais acull.