L’Ajuntament d’Alacant presenta la cinquena edició de les ‘Senderes de Primavera’, una programació de la Regidoria de Medi Ambient, amb sis itineraris ambientals guiats de la Xarxa de Senderes Urbanes que es realitzaran en caps de setmana alterns, compresos entre el 27 de març i el 4 de juny de 2022.

La present edició de les Senderes s’inicia el diumenge 27 de març amb un itinerari urbà pels passejos i arbres singulars del centre de la Ciutat. El regidor de Medi Ambient, Manuel Villar ha comentat que “els participants podran gaudir dels millors paisatges alacantins i de vistes increïbles de la badia i la ciutat, a més de conéixer tot el ric patrimoni arbori amb els ficus centenaris”.

En aquest sentit, Villar ha reiterat que “en aquesta edició s’incideix en la progressiva posada en valor del nostre patrimoni arbori, així com el conscienciar a la població sobre la seua conservació, donant-lo a conéixer a través d’accions educatives o amb informació ‘in situ’ d’alguns dels arbres més singulars, així com amb el desenvolupament de senderes com aquest que, a més del seu plantejament general dins de la Xarxa, també pretén atendre altres objectius com el d’oferir una proposta alternativa de turisme ambiental i contribuir al desenvolupament del Centre Tradicional d’Alacant”.

El diumenge 10 d’abril està programat un itinerari ambiental que fusiona dues senderes de la Xarxa, en estar enclavats en la muntanya Benacantil. Partint del Centre d’Educació Ambiental Benacantil, es realitzarà una visita interpretativa per a conéixer aquest espai natural i estratègic. L’itinerari enllaça amb la sendera ‘parc de la Ereta’ travessant la Muralla Medieval, oferint unes espectaculars vistes del la badia alacantina i de la ciutat. D’aquest parc és l’agradable imatge que ens ofereix el ‘Jardí de l’Àngel’ i que promociona l’actual edició de les ‘Senderes de Primavera’.

Torres de l’Horta

En el matí de l’últim diumenge d’abril, l’itinerari per les Torres de l’Horta conjugarà el coneixement de la funció que tenien ‘les Torres’ amb el seu actual valor i entorn mediambiental, realitzant un recorregut d’uns huit quilòmetres que passarà per 11 de les torres.

L’any 2014, la regidoria de Medi Ambient va incorporar la sendera ‘Torres de l’Horta’ a la Xarxa de Senderes Urbanes amb la publicació de l’itinerari que, en part, atenia els acords del Ple de l’Ajuntament d’Alacant celebrat el 31 de juliol del 2013 perquè impulsara ‘l’execució i senyalització de l’itinerari circular que discorre íntegrament pel terme municipal d’Alacant unint diferents Torres de l’Horta, amb informació de la ruta establida i que forma part del Projecte “Torres de l’Horta i Mobilitat Comarcal” elaborat pels col·lectius Alacant amb bici, Plinthus i Col·lectiu per la Recuperació de les Torres de l’Horta’.

A partir de maig, els itineraris passaran a realitzar-se els dissabtes a la vesprada. Com a nexe de la programació amb l’anterior sendera per ‘les Torres’, el 7 de maig es realitzarà l’itinerari ambiental per la muntanya Orgegia, amb un recorregut circular de 3 km per aquest espai que ha sigut testimoni de la transformació de l’Horta d’Alacant i que en el 2006 va ser el primer parc forestal urbà d’Alacant.

Serra Grossa i Colmenares

La programació continuarà amb un de les senderes més demandades, el de la Serra de Sant Julián, la Serra Grossa, que es realitzarà en la vesprada del dissabte 21 de maig, combinant el mediambiental amb la riquesa històrica que alberga aquesta serra litoral i fita.

Com és habitual en les últimes edicions de ‘Senderes de Primavera’, la programació conclourà el 4 de juny amb una marxa de 9 km, entre anada i volta, que partirà de l’alacantí barri de Sant Gabriel, transitant pel paratge de ‘El Porquet’ per a arribar a la sendera serra dels Colmenares, serra travessada en part per la qual en 1955 va ser declarada ‘Canyada Real del Portichol’.

L’activitat és gratuïta i oberta al públic general, requerint inscripció prèvia i amb un màxim de 50 places per itinerari, establint les pertinents mesures preventives COVID-19, amb la finalitat de poder oferir una adequada atenció al públic participant, ja que cada itinerari estarà guiat per dos educadors ambientals amb el suport de personal de la Regidoria de Medi Ambient.

Inscripcions

El període d’inscripció per al primer itinerari de Senderes de Primavera 2022 s’obri el dilluns 14 de març a les 10.00 hores. Les persones interessades a preinscriure’s poden realitzar-ho cridant al número de telèfon 965960034 (de dilluns a divendres, de 10.00 a 14.00 hores) o en el correu electrònic: ceam.benacantil@alicante.es realitzant la inscripció dins del període establit per a cadascun de les senderes programades. Les sol·licituds d’inscripció que es remeten per correu electrònic només es recepcionaran si es realitzen a partir de les 10.00 hores del dia fixat en què s’inicia la inscripció per a cadascun dels itineraris programats i finalitzarà a les 14.00 hores de l’últim dia d’inscripció fixat per a aquests, admetent-se un màxim de 4 preinscripcions per sol·licitud. La sol·licitud d’inscripció no comporta l’accés directe a una plaça per a l’itinerari, per la qual cosa les sol·licituds admeses seran confirmades pel mateix mitjà en què es van realitzar, és a dir, per via telefònica o per correu electrònic.

Es pot descarregar el pdf amb tota la programació detallada de les Senderes de Primavera en:

Conforme avanç el període d’inscripció de cada itinerari, s’informarà puntualment en l’Agenda Municipal de Medi Ambient o en la pàgina facebook de Senderes Urbanes Alacant:

https://www.facebook.com/senderosurbanosalicante

Programació

SENDERES DE PRIMAVERA 2022

Itineraris ambientals guiats

Diumenges alterns, del 27 de març al 24 d’abril

Dissabtes alterns, del 7 de maig al 4 de juny

Activitat gratuïta i dirigida al públic general

(És necessari preinscripció i que aquesta siga confirmada per l’Organització)

Diumenge, 27 de març (11.00 h)

Passejos i arbres singulars en el Centre Tradicional d’Alacant. Recorregut circular 3 Km

http://www.alicante.es/es/documentos/paseos-y-arboles-singulares-centro-tradicional-alicante

Punt de trobada: 10.45 h. Paseito de Ramiro (03002 – Alacant). Punxar ací

Transport urbà: BUS: Línies 02 , 21, 22, A , B. Parada: Plaza Porta de la Mar.

* Període d’inscripció: A partir de les 10.00 hores del 14 de març fins al 24 de març.

Places:50

Diumenge, 10 d’abril (11.00 h)

Sendera: Muntanya Benacantil-La Ereta. Recorregut circular 3,5 km aprox.

http://www.alicante.es/es/documentos/senderos-benacantil
https://www.alicante.es/es/documentos/itinerario-ambiental-ereta

Punt de trobada: 10.45 h. CEAM Benacantil. C/. Vázquez de Mella. (03013 – Alacant).

(Cantonada amb la carretera de pujada al Castell de Santa Bàrbara). Veure en la Guia Urbana: punxar ací

Transport urbà: BUS: Línies: 23, 02 . Parada: Vázquez de Mella-*MARQ.

TRAM: Parada MARQ-Castillo.

* Període d’inscripció: A partir de les 10.00 hores del 28 de març fins al 7 d’abril.

Places:50

Diumenge, 24 d’abril (10.00 h)

Sendera: Torres de l’Horta. Recorregut circular 8 km aprox.

https://www.alicante.es/es/documentos/senderos-torres-huerta

Punt de trobada: 09.45 h. Torre Sarrió . Glorieta Dep. Carolina Pascual ( 03540 – Alacant)

Punxar ací

Transport urbà: Bus: Línia 9. Parades: Esportista Miriam Blasco 20-22 o Olimp 45.

TRAM: L1, L3, L4 Parada: Lucentum

* Període d’inscripció: A partir de les 10.00 hores de l’11 d’abril fins al 21 d’abril.

Places: 50

Dissabte, 7 de maig (18.00 h)

Sendera: Muntanya Orgegia. Recorregut circular 3,5 km aprox.

http://www.alicante.es/es/documentos/senderos-monte-orgegia

Punt de trobada: 17.45 h. Accés a la Muntanya per carrer Safrà (03559 – Alacant).

(A esquena de la Llar Provincial). Punxar ací

Transport urbà: BUS Línia 35. Parades: Llar Provincial o Flor del taronger-Sàlvia.

Des d’Alacant, BUS Línia 23. Parada: Dénia 174 (20 minutos a peu fins a inici sendera).

* Període d’inscripció: A partir de les 10.00 hores del 25 d’abril fins al 5 de maig.

Places: 50

Dissabte, 21 de maig (18.00 h)

Sendera: Serra de Sant Julián. La Serra Grossa. Recorregut circular 5 km aprox.

https://www.alicante.es/es/documentos/sierra-san-julian-serra-grossa

Punt de trobada: 17.45 h. Carrer Bisbe Victorio Oliver Domingo (03016 – Alacant); al costat de parada TRAM La Goteta-Plaza Mar 2. Punxar ací

Transport urbà: TRAM L2 . Parada: La Goteta-Plaza Mar 2.

* Període d’inscripció: A partir de les 10.00 hores del 9 de maig fins al 19 de maig.

Places: 50

Dissabte, 4 de juny (18.00 h)

Sendera: El Porquet – Serra dels Colmenares. Total anada-volta: 9 km aprox.

(Marxa de 2 km des del Porquet fins a arribar a la sendera Sierra dels Colmenares).

https://www.alicante.es/es/documentos/sendero-sierra-colmenares

Punt de trobada: 17.45 h. Camp de futbol ‘La Cigonya’ (03008 – Alacant). Punxar ací

Transport urbà: BUS: Línia 1. Parada: Joaquín Blume 23 – Urb. El Palmerar.

* Període d’inscripció: A partir de les 10.00 hores del 23 de maig fins al 2 de juny.

Places: 50