El Castell de Santa Bàrbara és el monument de l’Alacant més visitant i el principal reclam turístic de la ciutat, no sols per la seua importància com a monument històric, sinó també per l’àmplia oferta cultural i de dinamització que es desenvolupa durant tot l’any. Només el mes de juliol, 102.372 persones han visitat la fortalesa, una xifra que supera en 5.190 la de juliol de 2022, un 5,3% més. I en el que va de 2023 són més de 400.000 les persones que han passat pel Castell, dada que també augmenta respecte al mateix període de l’any passat, amb l’expectativa de superar les 700.000 a final d’any.

Les activitats anuals al Castell inclouen tastos i degustacions, música en directe i visites guiades i teatralitzades en una programació que s’amplia durant la temporada estival. A aquesta oferta se sumen esdeveniments puntuals, com el Mercat Pirata que tindrà lloc els dies 18, 19 i 20 d’agost.

La regidora de Turisme, Ana Poquet ha destacat que “l’objectiu amb aquestes activitats de dinamització és oferir tant a alacantins com a turistes una àmplia oferta lúdica dirigida a tots els públics en un espai emblemàtic de la ciutat”. L’edil s’ha mostrat satisfeta “per l’èxit aconseguit fins al moment” i espera “batre un nou rècord d’afluència que supere els 700.000 visitants de l’any passat”.

Programació, horari i accés

Tots els dies, en horari de matí i vesprada, es poden realitzar visites guiades al Castell, a més de les visites teatralitzades que té lloc els dimecres, dijous i divendres a les 21.30 hores. Totes són gratuïtes, de la mateixa manera que la resta de la programació oferida.

La programació cultural durant els mesos d’estiu al Castell inclou nou actuacions de música en directe, de les quals tres tindran lloc en les pròximes setmanes. Aquest dissabte a les 20.30 hores el duo acústic ‘2Soul’ ofereix un concert de versions pop-rock i soul. El dia 26 seran els cantants Álex Escribano i Donen Lloret els qui actuen, amb versions d’artistes com Queen, U2 o Harry Styles. I tancarà la programació d’estiu, el 2 de setembre a les 20.30 hores, el concert de Javi Bosque i Juan Belda.

D’altra banda, el cap de setmana del 18 al 20 d’agost els pirates prenen el Castell en una nova edició del ‘Mercat Pirata’ que torna amb decoració, exposicions, animació, jocs infantils i atraccions. L’horari del mercat és des de les 10 hores fins a la 1 del matí el divendres i dissabte i fins a les 00 hores el diumenge.

A més, aquest mes d’agost continuen les experiències gastronòmiques ‘Km0’ tots els divendres i dissabtes del mes per un preu a partir de 16 euros. A les 19 hores s’ofereix una degustació de cerveses artesanes i olives. Més tard, a les 20 hores, és el torn dels vins rosats mediterranis acompanyats d’olis, formatge i raïm. Finalment, a les 21 hores, hi ha una degustació de vins D.O Alacant amb embotit alacantí.

Els mesos d’estiu el Castell amplia el seu horari i es pot accedir des de les 10 fins a les 23 hores fins al 4 de setembre. Quant a la manera d’arribar, hi ha un servei d’ascensor per l’avinguda Juan Bautista Lafora, a més d’un minibus-llançadora que sale des de Porta de la Mar cada 40 minuts i fa parada també al Postiguet i el MARQ.

El Castell de Santa Bàrbara és considerat Bé d’Interés Cultural i és ja el monument històric més visitat de tota la Comunitat Valenciana. Des de gener de 2022 és Esatur qui s’encarrega de la gestió turística en una aposta d’ampliar cada any els milers de visitants que acudeixen a la fortalesa.