El regidor de Cultura, Iñaki Pérez, ha destacat que «ha sigut un esdeveniment que durant els mesos de maig i juny ha omplit Elda de propostes que han tingut l’hip hop com a protagonista» .
L’Ajuntament d’Elda, a través de la Regidoria de Cultura, ha fet balanç de la primera edició de ‘La Vall Originals’, certamen de cultura urbana que durant dos mesos ha omplit els espais públics de la ciutat de diferents manifestacions culturals relacionades amb l’hip hop. El regidor de l’àrea, Iñaki Pérez, ha destacat aquest matí «la gran influència de l’hip hop a la ciutat d’Elda, amb tallers, xarrades, demostracions de grafitis i el concert central. Durant els mesos de maig i juny, un total de 2.140 persones han participat en les diferents activitats organitzades per l’associació H de Cultura i l’Ajuntament d’Elda».
L’edil de Cultura ha afirmat que “des de la Regidoria volíem respondre a una demanda històrica de la ciutadania, i per això creguem aquest esdeveniment amb l’associació H de Cultura per a celebrar la tradició de l’hip hop a Elda, moviment artístic que forma part de la identitat eldense”, ha explicat Iñaki Pérez.
En total, ha sigut dotze les activitats realitzades: el col·loqui que va obrir el festival, al qual van assistir 100 persones; el concert central que va acollir a 1.500 persones; les exhibicions de grafiti en les quals van participar 360 persones; els tallers amb un total de 60 participants i la conferència de tancament amb 70 persones.
“Han sigut dos mesos plens de propostes culturals que han tingut l’hip hop com a protagonista. Hem pogut gaudir del festival escoltant els artistes, hem revitalitzat espais públics pintant grafitis, la qual cosa li ha donat una nova imatge a la ciutat; també els assistents a tallers han ballat break danse, han aprés a produir cançons i escriure-les… Tot això sense incidents i amb molt bon acolliment per part del públic”, ha destacat Iñaki Pérez.
A més, l’objectiu d’aquest festival, a part d’afermar-lo per als pròxims anys amb més edicions, és “portar la cultura a l’espai públic, descentralitzar-la i promoure la participació de la ciutadania a través de la cultura de l’hip hop que sempre s’ha caracteritzat per ser un moviment social que es nodreix als carrers i el parcs i uneix a persones de diferents classes socials”, ha afirmat l’edil.
Al seu torn, l’aprenentatge a través dels tallers demostra que tant la música, com l’art i l’escriptura són “un nínxol d’oportunitats per a totes les persones i el seu desenvolupament està a l’abast de tot el món gràcies a iniciatives com aquestes”.
Així mateix, el regidor de l’àrea ha posat l’accent en “una idea que sorgeix de tota aquesta cultura i és la utilització dels llocs de la ciutat per a socialitzar, parlar d’art i crear cultura, afegint que “la societat actual utilitza poc l’espai públic, que ha quedat com un lloc per a socialitzar associat al consumisme, per això, crec que és tan important portar activitats com aquestes que ens mostren altres maneres d’unir-nos i relacionar-nos i és la mostra que una societat diferent és possible”.
Per part seua, Omar Silvestre, representant de l’associació H de Cultura, ha destacat l’objectiu de la primera edició que ha sigut “homenatjar la cultura eldense de l’hip hop, eixa trajectòria de quasi 35 anys que ha fet que el nom d’Elda siga conegut tant a Espanya com en part de Llatinoamèrica”. Al seu torn, ha assenyalat que per a això, van comptar amb artistes que van iniciar a la ciutat el moviment per exemple “grafiters com Loco13, Indi o Glub que van començar a pintar en els anys 90”.
Finalment, tant des del Consistori com per part de l’associació han anunciat que l’any vinent hi haurà una nova edició, amb noves propostes, però sense perdre eixa essència que ha unit al món del rap d’Elda durant aquesta primera edició.