Elx viu la seua jornada gran de les celebracions hivernals, les quals commemoren la troballa de la talla de la Verge de l’Asunción, al costat del consueta —el llibret que conté el text, la música i les acotacions tècniques del Misteri—, en una arca encallada en l’arena de la platja del Tamarit i la inscripció inequívoca del qual indicava “Sóc per a Elig”.

Ahir, dissabte 28 de desembre, com a marca la tradició de la Vinguda de la Verge, més de 5.000 persones s’han acostat des de ben entrada la matinada fins a la platja del Tamarit, en els 44 autocars gratuïts disposats per l’Ajuntament —que ha reforçat el servei en coincidir en cap de setmana— i en vehicles particulars, per a ser testimonis de l’escenificació del feliç descobriment, que compleix 650 anys, per la qual cosa el Vaticà ha concedit la categoria de “any jubilar” a la Vinguda, que començarà demà a les 11.00 hores amb la Solemne Processó de la Verge.

Després de la representació de la trobada de Francesc Cantó —interpretat per Franciso Sanmartín— amb la imatge religiosa en la riba, s’ha procedit a celebrar la missa i a transitar en romiatge amb la Verge fins al Hort dels Ports Encarnades, al sud del nucli urbà, a través dels 14 quilòmetres del Camí Vell de Santa Pola.

La consellera d’Innovació, Carolina Pascual, l’alcalde, Carlos González, la regidora de Festes, Mariola Galiana, el president de la Societat Vinguda de la Verge, José Manuel Sabuco, així com membres de l’Equip de Govern i la Corporació Municipal, s’han sumat a l’acte i posterior marxa, que va començar entre la boira matinal per a, després, tornar-se en un “magnífic i assolellat dia”, segons ha estimat González, qui s’ha congratulat pels milers que s’han traslladat fins al Tamarit “per a secundar una de les tradicions més estimades per tots i totes”.

Sabuco, per part seua, ha destacat l’elevada assistència i l’absència d’incidents, a més de valorar com “un encert” el nou arca dissenyat pel pregoner i enginyer Sixto Marco Lozano. “És una embarcació amb la mateixa aparença que en edicions anteriors però més lleugera gràcies a la fibra de vidre, als mariners se’ls ha fet més senzill el seu transport”. D’altra banda, la consellera ha indicat “el gran nivell d’organització” i la quantitat de persones, no sols del municipi, que desitgen viure la Vinguda i “sentir pertinença a Elx i la seua cultura”.

Origen de la cultura il·licitana

En la matinada del 28 de desembre de 1370, el guardacostes Francesc Cantó va trobar a la platja del Tamarit l’escultura de la qual hui continua sent patrona de la ciutat i el “guió” del que seria La Festa, declarada al maig de 2001 Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco. Per això, la Vinguda de la Verge és una de les festivitats clau per a l’enteniment de la cultura d’Elx, molt apreciada per il·licitans i il·licitanes de tota condició i que afona les seues arrels en la nit dels temps, amén d’un tresor declarat Bé d’Interés Cultural (BIC) i Festa d’Interés Turístic (FIT).