El centre Juvenil Els Molins a Sant Vicent del Raspeig acull durant aquest dissabte 23 de febrer tallers, xarrades, gymkana i projeccions vinculades al coneixement del mitjà audiovisual així com accions per a afavorir la convivència en família. Videojocs, podcast, stop motion, eléctrónica són alguns dels tallers que podran gaudir els xiquets i joves de Sant Vicent del Raspeig, una activitat gratuïta que només necessita de la inscripció dels interessats. D’altra banda i específicament per a les famílies s’ha organitzat una xarrada sobre ciberseguretat o com abordar amb els fills el tema de l’ús d’Internet, Youtube, les RR.SS o els dispositius mòbils i una gymakana on aquells que s’inscriguen viatjaran en el temps per a ajudar al fet que la història de la creació de la localitat no canvie.
Projecta on vius? és el tema d’aquesta edició on es vol destacar i posar en valor el nostre territori a nivell d’història, tradicions, comerç, entorn i gastronomia. Malgrat tot l’organització del certamen no oblida temes anteriors, i aquest dissabte es projectarà el curtmetratge valencià Diferents de Josevi García Herrero produït per Asindown valència i que busca destacar i afavorir la inclusió de persones amb síndrome de down. Una història on ha col·laborat el cantant Alejandro Sanz i que després de la qual es durà a terme una dinàmica per a conscienciar sobre el tema d’aquest.
Més de 500 persones ja han gaudit del programa d’aquesta edició s’ha trasllat a centres educatius amb curtmetratges entre els quals s’ha pogut veure L’Oblit curt alacantí nominat als Premis Goya aquest 2019 i que aborda el bombardeig al Mercat Central durant la Guerra Civil, així com a diferents espais culturals públics i privats com l’Àmbit Cultural d’El Corte Inglés, o Les Cigarreras on va tindre lloc la I fira educativa vinculada al mitjà audiovisual, digital i tecnològic.
La setmana vinent el programa se centra en la formació al professorat amb suport del Cefire Alacant tres dies on es treballarà la coeducació a través de l’audiovisual amb la presència de tres destacades professionals:
• Paqui Méndez periodista, guionista especialitzada en violència de gènere. Presidenta de l’Associació per la Coeducació i sòcia de CIM (Associació de dones cineastes i mitjans audiovisuals). En la seua ponència de projectarà Patis Vius, patis coeducatius.
• Mercedes Ruiz, mestra pedagoga. Doctora en educació i coordinadora de la xarxa social Zero en Conducta. A més és coordinadora de les taules de diàleg en l’Acadèmia de Cinema per al programa de Cinema i Educació
• Mercedes Sánchez Vico. Professora de Llengua i Igualtat de gènere en l’IES Eduardo Janeiro de Fuengirola. És experta en igualtat de gènere i formadora en gènere de professorat, centres escolars i universitats. Creadora i coordinadora del “Projecte educatiu d’igualtat de gènere a través de la imatge”, projecte i assignatura, única a Andalusia, que computa en el currículum de secundària, igual que la resta de matèries. És directora, guionista i productora de documentals coeducatius. En la seua formació es projectarà el llargmetratge Les educadores estrenat en el Festival de Màlaga de 2018.
A més, tindrà lloc una masterclass amb el director i guionista valencià Òscar Bernàcer i la projecció del llargmetratge documental L’home que va embotellar el sol sobre la creació de la localitat de Benidorm de mans del seu alcalde més il·lustre Pedro Zaragoza en la seu de la UA al carrer Ramón y Cajal el dijous 28 de febrer.
La III edició de Projecta finalitza l’1 de març amb la celebració de la gala de clausura i el lliurament dels diferents premis de les accions desenvolupades dins del programa així com els premis Projecta que destaquen la labor dels centres educatius per la inclusió de l’audiovisual a les aules i a una empresa alacantina per la seua responsabilitat social corporativa vinculada al suport de la cultura, l’educació i els xiquets dins del seu entorn. Enguany la gala ve marcada amb la celebració de la festa de Carnestoltes pel que es demana als assistents la seua presència disfressats amb vestits que aborden la realitat del tema d’aquesta edició. La sala de conferències de la Facultat d’Educació acollirà el tancament del certamen a partir de les 19h.