P

Petrer es va convertir des del dissabte en la capital mundial de la guitarra amb la inauguració de la XXII edició del Festival Internacional José Tomás-Villa de Petrer. Un esdeveniment que congrega a experts i amants de la guitarra. A la ciutat ja han arribat més de 80 músics d’Europa, Amèrica i Àsia, que participaran en els cursos i el concurs.

El concert inaugural, celebrat en el Teatre Cervantes a les 20:30h, corrío a càrrec de la prestigiosa orquestra Adda Simfònica, dirigida per Josep Vicent, en la qual va tributar un homenatge al mestre Joaquín Rodrigo, precisament el dia en què es compleix el 20 aniversari de la seua mort. Al concert va assistir la seua filla, Cecilia Rodrigo, a qui l’alcaldessa va entregar una placa commemorativa de l’esdeveniment.

També es va inaugurar a la Sala Vicente Poveda, en el Centre Cultural, la setena edició de l’Exposició d’Instruments i Documents Històrics dedicat en aquesta ocasió a la Família Ramírez, una saga de guitarreros de Madrid els orígens de la qual en aquest ofici es remunten a l’any 1.882.

El cap de setmana es va completar amb el concert d’obertura del concurs José Tomás en el Forn Cultural, en el qual van intervindre Mario Pinto Mateos, Pedro Santos Rodríguez i Iván Petricevich; i el concert de la vesprada en el mateix espai de Christian Lavarnier, amb la col·laboració de Sybila Gutiérrez, de dansa contemporanéa.

Sota el nom de “Omaggio”, aquesta edició celebrarà 28 concerts a càrrec de grans mestres i joves guitarristes d’un talent extraordinari en el que serà un homenatge a diverses personalitats de la història de la guitarra. El Festival, que ja és un referent internacional, explora les possibilitats culturals del municipi i té com a especial al·licient l’elecció del qual serà el representant d’Espanya en el Festival EuroStrings, plataforma europea de guitarra clàssica de la qual Petrer serà seu en 2020.

A més del Teatre Cervantes, hi haurà actuacions i concerts en diversos espais com les ermites del Crist i Sant Bonifaci, el Forn Cultural, Caixapetrer, el Castell o el Espai Blanc. El concert de clausura el protagonitzaran dos grans del flamenc: Mercé i Tomatito, i està pràcticament ple.