L’Ajuntament d’Elda, a través de les Regidories de Patrimoni Històric i de Turisme, obrirà les portes del Castell-Palacio d’Elda durant els mesos d’abril, maig i juny, període en el qual més de mig miler de persones podran visitar de manera guiada el més important dels enclavaments del patrimoni eldense. Les primeres visites es realitzaran diumenge que ve, a les 10.00 i a les 12.00 hores.

El regidor de Patrimoni Històric, Amado Navalón, ha anunciat aquest matí que, “per primera vegada en molts anys, els i les eldenses podran accedir al Castell de la nostra ciutat. És cert que és un període de temps curt, entre la finalització d’una obra i el començament de la següent, però és un compromís que adquirim i que complim”.

Amado Navalón ha afirmat que “s’obrirà durant menys temps del que ens agradaria, però la preparació del recinte i els permisos que hem hagut de tramitar han fet impossible organitzar abans les visites. L’obertura provisional és un fet molt important perquè es podrà comprovar l’estat del antemural i de l’arc després d’uns treballs de restauració molt complexos”.

L’edil de Patrimoni Històric ha indicat que “a la fi del mes de juny està previst que comencen els treballs de restauració de la barbacana, que es prolongaran cinc o sis mesos. La idea és no parar i que cada any s’execute un projecte i puguem consolidar el castell com el vaixell almirall de la nostra ciutat”.

Per part seua, Juan Carlos Márquez, arqueòleg i tècnic de Patrimoni Històric, ha explicat que “després d’uns anys estem en condicions d’acostar-nos al monument que millor representa la història d’Elda. Aquesta iniciativa posa el focus en la difusió del Castell, després d’un període en el qual s’ha investigat i s’ha restaurat. Els ciutadans tindran l’oportunitat de conéixer els avanços i les novetats que, amb moltes dificultats, hem dut a terme. Els visitants podran apreciar un canvi molt significatiu i evident en l’estat actual del Castell i el dels anys huitanta. Mostrarem durant aproximadament una hora com des de 2015 han avançat els treballs”.

L’arqueòleg municipal ha indicat que “ens centrarem en la primera etapa en el antemural (restaurat entre 2015 i 2020), on comptarem l’evolució històrica del Castell. A continuació ens centrarem en l’arc d’entrada o porta del antemural (2021), comptant la monumentalización del Castell en l’època dels Coloma. La tercera parada serà enfront del recinte interior o espai de lliça, comptant la transformació de fortalesa islàmica a Palacio Condal”.

La quarta i última etapa del recorregut es dedicarà “a explicar les possibilitats de futur del Castell quan puguem obrir-lo de manera permanent i completa al públic. Els visitants podran albirar el pati d’armes i altres espais i per a això utilitzarem recursos gràfics i visuals. Per raons tècniques i de seguretat hi ha zones que no es poden visitar i per això es fa un recorregut parcial, però és una oportunitat única per a acostar-nos al Castell-Palacio”.

Finalment, la regidora de Turisme, Rosa Vidal, ha detallat els horaris i dates de les visites, i la manera d’inscriure’s prèviament. “És una fita històrica i un anhel dels nostres veïns i veïnes que per fi, després d’un treball enorme des de l’àrea de Patrimoni, és una realitat”.

Les visites es realitzaran en grups d’un màxim de 25 persones i les dates són:

Abril (diumenge 24, a les 10.00 i a les 12.00 hores, i el dissabte 30, a les 18.00 hores).

Maig (dissabtes 7, 14, 21 i 28, a les 18.00 hores, i diumenges 8, 15, 22 i 29, a les 10.00 i a les 12.00 hores).

Juny (dissabte 11 i 18, a les 18.00 hores, i diumenges 12 i 19, a les 10.00 i a les 12.00 hores).