La participació de l’Alfàs del Pi en el FESTVM ALONIS se salda amb balanç positiu. Aquest festival de recreació històrica romana per a tota mena de públics va congregar durant el cap de setmana a més de mig miler de persones a l’entorn del Museu a l’aire lliure Vila Romana de l’Albir.

Segons ha explicat la regidora de Cultura de l’Alfàs, Mayte García, “hi ha hagut públic de totes les edats, des de turistes que es trobaven de vacances a famílies de tota la comarca, que han pogut gaudir d’aquest esdeveniment de recreació històrica que destaca per ser alhora rigorós, experiencial i divertit i que ens permet parlar de patrimoni viu”.

La incorporació de l’Alfàs del Pi a l’organització, amb el Museu a l’aire lliure Vila Romana de l’Albir, ha sigut una de les novetats d’aquesta edició. D’aquesta manera, el certamen ha ampliat el seu radi d’acció al que va ser l’antic territorium o terme municipal de la ciutat romana de Allon, una de les nou localitats romanes que va haver-hi en el que hui és la Comunitat Valenciana.

“La col·laboració amb La Vila Joiosa ens ha permés, d’un costat, crear una oferta cultural en xarxa i, d’un altre, sumar esforços en la difusió del patrimoni dels dos municipis i a visibilitzar el treball de posada en valor que estem realitzant els dos ajuntaments”, ha subratllat García.

El FESTVM ALONIS de 2019 va comptar amb una vintena de divertides activitats, repartides entre les dues localitats, amb recreacions històriques sobre la medicina, la religió, l’escriptura, la indumentària, l’endevinació o la marineria en l’antiga Roma, sense oblidar els entrenaments de gladiadors, la vida del soldat romà o el funcionament de les termes romanes.

Aquest és un dels esdeveniments més veterans del calendari de recreació històrica romana d’Espanya i se celebra en col·laboració amb l’Associació Cultural Hispània Romana. Dos dels principals trets d’identitat d’aquest festival són el rigor històric en la indumentària i en la preparació dels recreadores i la gran importància que es dóna al món civil, no solament al militar, així com a la dona o a la infància a Roma.

La regidora de Cultura de l’Alfàs del Pi ha volgut “agrair l’Ajuntament de La Vila Joiosa la invitació a participar en aquest festival, que ens ha brindat l’oportunitat de comarcalizar el patrimoni”.