Des d’aquesta setmana tots els interessats a conéixer, consumir o comercialitzar aliments ecològics cultivats en la naturalesa valenciana, “amb amor i respecte al medi ambient”, el poden fer a través de Bioplataforma. Es tracta d’una iniciativa pionera de l’Associació per a la Defensa de la Producció i Alimentació Ecològica de la Comunitat Valenciana (ASECOCV) que agrupa més d’una trentena d’agricultors de Castelló, València i Alacant. Arranca amb un centenar de propostes que van des de fruites i verdures fins a olis, lactis, vins i altres productes elaborats com a melmelades o hummus.

És un projecte la creació del qual ha sigut subvencionada per la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca a proposta del Comité d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV) en el 2019. I la seua posada en marxa ha sigut finançada íntegrament per la Diputació d’Alacant.

“Naixem amb tota la il·lusió i l’objectiu clar de donar a conéixer els aliments ecològics certificats cultivats en els camps i horts de la Comunitat Valenciana així com facilitar el contacte directe amb els diferents operadors, entre els quals es troben productors, agricultors i empreses que transformen i elaboren aliments. Arranquem amb un centenar de productes i més d’una trentena de distribuïdors però esperem anar creixent en els pròxims mesos sumant una major diversitat i oferta” explica Pep Roselló, membre de ASECOCV.

De l’horta a la taula
En aquesta primera fase Bioplataforma no es planteja com una botiga en línia si no com un aparador d’aliments ecològics valencians certificats. Establint i oferint a més una connexió directa amb els productors locals, suposant aquest projecte una ajuda i un suport i impuls per a ells.

“Volem posar en valor així el sabor, qualitat i sostenibilitat de l’aliment ecològic valencià convidant a particulars i comercialitzadors a descobrir l’autèntica essència de la regió a través de propostes fresques i respectuoses amb el medi ambient, la nostra raó de ser” destaca José Antonio Rico, membre de la Junta Directiva.

Es fomenta així l’economia local de la Comunitat Valenciana i el respecte al medi ambient des d’una filosofia de tracte directe, personal i pròxim amb els productors, operadors i agricultors, sense intermediaris. Una aposta per un món més sostenible i una forma de vida més conscient i compromesa.

“Cada aliment de Bioplataforma té un rostre i una història darrere. Cada article és una mostra de l’ardu treball i la passió dels agricultors i productors locals compromesos amb la producció sostenible i d’alta qualitat” culmina Pep Roselló.

A més, com a garantia per al consumidor, tots els aliments ecològics d’aquesta plataforma estan certificats pel Comité d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV), subjectes al reglament europeu 2018/848.

Més sobre ASECOCV
ASECOCV és l’Associació per a la defensa, promoció i difusió de l’Agricultura Ecològica i el consum sostenible de la Comunitat Valenciana. Agrupa persones preocupades per l’agricultura i alimentació ecològica, per la seua història i el seu futur, per a donar-la a conéixer i difondre-la. Així com reivindicar els problemes del sector i recordar-li a la societat els avantatges de la producció ecològica.

Avantatges de la producció ecològica
• Absència de químics: evita l’ús de pesticides i fertilitzants químics sintètics.
• Preservació del sòl: la rotació de cultius i l’ús d’abonament orgànic ajuden a mantindre la salut del sòl i la seua fertilitat a llarg termini, en lloc d’esgotar-lo.
• Conservació de la biodiversitat: fomenta la varietat de cultius i manté hàbitats naturals.
• Menor impacte en l’aigua: tendeix a ser més eficient en l’ús de l’aigua, respectant la qualitat de la mateixa per als ecosistemes aquàtics.
• Alimentació més saludable: els productes ecològics solen tindre nivells més alts d’antioxidants i nutrients i absència de residus de pesticides. A més, s’evita l’ús d’additius i modificacions genètiques.
• Menor petjada de carboni: menor dependència de combustibles fòssils i el segrest de carboni en sòls més saludables.