És_música representa, a través de les seues Associacions, a més de 111.000 socis de diferent naturalesa com a autors, artistes, intèrprets, executants, promotors, organitzadors de festivals de música, managers, discogràfiques, sales de concerts i editorials.

Aquest sector, compost en la seua majoria per autònoms petites i mitjanes empreses, empra a més de 300.000 persones que ja estan sent afectades pels efectes de la crisi del COVID-19 i estima unes pèrdues de més 559 milions d’euros de la música en viu en el període de març a setembre i de més de 115 milions de la música gravada l’any 2020.

Mesures Urgents

1.- Aplicar el concepte per causa de força major per a permetre la possibilitat de suspensió o ajornament dels esdeveniments musicals programats abans de l’Estat d’Alarma la celebració de la qual estiga prevista l’any 2020 .

2.- Flexibilització de la normatives de Consum en relació a la devolució de l’import d’entrades en el cas d’ajornament i cancel·lació tal com s’ha desenvolupat en països com Portugal, Bèlgica, Alemanya i Itàlia, entre altres, amb l’objectiu que les entrades d’un esdeveniment ajornat servisca per a la nova data programada en un termini de 365 dies des de la data prevista de celebració inicial.

3.- Adaptació dels Fons de Finançament de l’Estat pel COVID-19 a la realitat de la indústria de la música, en particular a les pimes i autònoms i a figures jurídiques com els AIE. En aquest sentit, donat el desfasament temporal entre els períodes de recaptació i liquidació per part de les Entitats de Gestió en matèria de drets de propietat intel·lectual, extensió de les mateixes mesures de suport acordades per a altres sectors per als períodes en què es produïsquen les disminucions d’ingressos en liquidacions d’exercicis esdevenidors (2021, 2022) a conseqüència de les caigudes de recaptació patides durant el període d’aplicació de l’Estat d’Alarma.

4.- Adaptació dels ERTE pel COVID-19 a la realitat de la indústria de la música.

5.- Fons de compensació de l’Estat que cobrisca a les empreses del sector les pèrdues ocasionades per les despeses de cancel·lació o ajornament d’un esdeveniment o concert, el tancament de les sales de concerts, el tancament de les botigues de discos, de les botigues de partitures i material didàctic musical, les despeses d’una producció discogràfica, la recaptació de drets d’autor, intèrprets i editorials.

6.- Crear un fons de compensació econòmica per a atorgar una renda bàsica temporal als autors, productors, músics i professionals per compte propi de la indústria musical que s’enfronten a necessitats davant la paralització de la seua activitat. I també per a aquells autors, productors, músics treballadors per compte d’altri i professionals l’activitat dels quals es realitza majoritàriament per contractes d’obra i serveis que no es duran a terme. Aquest fons l’administració del qual estarà assegurada per l’organització de gestió col·lectiva o organismes respectius. Per a estar inclòs en aquest fons de compensació, els treballadors per compte d’altri i professionals hauran de complir amb els requisits d’inclusió al règim d’inactivitat per a artistes aprovat pel Reial decret-ley26/2018.

7.- Per a aquells músics treballadors per compte d’altri i professionals de la indústria musical l’activitat de la qual es realitza majoritàriament per contractes d’obra i serveis que no es duran a terme, contemplar l’accés a la protecció per desocupació sense exigir període de carència. Els períodes de desocupació consumits durant aquesta suspensió no podran perjudicar en cap cas el reconeixement de futures prestacions de desocupació (“comptador a zero”). Per a estar inclòs en aquest fons de compensació, els treballadors per compte d’altri i professionals hauran de complir amb els requisits d’inclusió al règim d’inactivitat per a artistes aprovat pel Reial decret-ley26/2018.

8.- En el cas de les sales de concerts i altres instal·lacions com a oficines, estudis d’enregistrament, sales d’assaig, etc, on es desenvolupa l’activitat de la indústria de la música establir una moratòria o període de carència dels lloguers dels establiments mentre dure el tancament a través de la creació d’una dotació extraordinària, a fons perdut d’ajuda als arrendadors. Possibilitat de prorratejar els lloguers no pagat durant 1 any des del moment d’obertura total. En el seu cas moratòria dels crèdits hipotecaris si n’hi haguera. Prohibició de desnonaments per impagament.

9.- Impulsar un pla de treball entre el Ministeri de Cultura i Esport i la Federació de la Música d’Espanya, És_música per a la recuperació de la indústria de la música. A curt termini i com a part d’aquest pla de treball es proposa crear un fons d’ajudes a la internacionalització dels artistes espanyols, de cara a recuperar el terreny perdut en aquests mesos, en forma de bosses de viatge per a assistència a fires i/o realització de gires promocionals.

10.- Pla estratègic de comunicació, promoció i màrqueting de la indústria de la música liderat pel Ministeri de Cultura i la Federació de la Música de EspanÞa, És_muìsica.

11.- Impulsar un bo cultural per al sector de la música finançat per l’Estat que fomente el consum de béns culturals, entre ells la música gravada, l’assistència a concerts, compra de partitures i material didàctic musical.

12.- Adaptació de les bases i requisits de les línies d’ajudes ordinàries convocades pel Ministeri de Cultura (INAEM, Polítiques i indústries culturals, etc) a les particularitats de l’any 2020.

13.- En la relació de la Llei de l’impost de Societats proposem:

  • Reducció del tipus impositiu en l’Impost de Societats en, almenys, 2 exercicis mentre es recupere la dinàmica de l’activitat en el sector de la música.(3)
  • Ampliar la deducció de l’article 36 de la Llei de l’Impost de societats per a incloure les activitats de producció, edició i distribució discogràfica, i establir aquesta deducció en un 40 per cent de les despeses realitzades tant per a aquestes activitats com per a la producció i exhibició d’espectacles en viu d’arts escèniques i musicals i incrementar el límit en l’aplicació de deduccions del mateix article 36 des del 25% fins al 50% de la quota íntegra

14.- Creació d’una ajuda per a sales de concerts, tenint en compte la seua trajectòria en el temps dins de les línies ordinàries d’ajudes del INAEM, igual que ja existeixen per a sales d’arts escèniques.

15.- En el cas de cancel·lació d’esdeveniments musicals organitzats per les Administracions Públiques, abonament de les despeses incorregudes per part de les empreses del sector de la música.

Mesures específiques

1.- Aportació al FPT (Fons de Provisions Tècniques) de l’entitat financera del sector cultural CREA S.G.R., per import de 10 milions d’euros, per a posar en marxa de manera immediata la LÍNIA COVID-19 LIQUIDITAT PIME CULTURAL. Aquesta aportació garantiria una injecció de liquiditat de fins a 400 milions d’euros en préstecs.

2.- Pagament dels endarreriments de les Entitats Públiques, ampliació de justificació d’ajudes i subvencions concedides i avançament en l’abonament de les subvencions a les empreses i professionals del sector de la música.

3.- Devolució urgent del crèdit d’IVA corresponent a l’exercici 2019 i sol·licitat com “a retornar” pels subjectes passius en la seua declaració del quart trimestre.

4.- També, en el cas de les sales de concerts i altres instal·lacions detallades en el punt anterior, moratòria dels pagaments de subministraments (aigua, llum i gas) i exempció del pagament de taxes de recollida de fems, impostos, guals, terrasses com és el cas de l’Ajuntament de Barcelona i Madrid que ja l’ha aplicat per a les terrasses, amb exempció de recàrrecs i interessos i prohibició de tall de subministraments per falta de pagament. Així mateix, reducció o cancel·lació de pagament de l’IBI de les sales de concerts i altres instal·lacions per a alleugerir aquesta càrrega als propietaris.

5.- Flexibilitzar els criteris de compliment de la regla de despesa dels Ajuntaments perquè puguen utilitzar romanents d’altres exercicis en ajudes específiques a nivell local al sector de la música.

6.- Compliment de les administracions públiques dels terminis de pagament de serveis als agents del sector de la música.

7.- Aplicar desgravaments fiscals en la declaració de la renda 2020 i 2021 per a tots els professionals del sector de la música i en particular en el cas de músics treballadors per compte d’altri i professionals l’activitat dels quals realitza majoritàriament per contractes d’obra i serveis que no es duran a terme.

8.- Desenvolupar un pla específic de protecció del capital humà de la indústria de la música per a tots els seus col·lectius especialitzats en el sector.

9.- Mantindre el concepte de força major fins al moment en què no hi haja possibilitat de treballar al 100% dels aforaments. Poder participar en l’elaboració de les mesures de tornada gradual a la normalitat tenint en compte la sostenibilitat dels esdeveniments i concerts amb limitacions d’aforaments.

10.- Reducció de l’IVA del 21% al 10% de tots els serveis relacionats amb la música en viu i música gravada i del 10% al 4% de les entrades de la música en directe.

11.- Bonificacions en el règim general d’artistes per a 2020 i 2021.

12.- Fons d’ajudes a la internacionalització dels artistes espanyols, de cara a recuperar el terreny perdut en aquests mesos, en forma de bosses de viatge per a assistència a fires i/o realització de gires promocionals.

13.- Creació d’un marc de regulació de la “gestió de venda secundària per canals regularitzats i de bona fe” per a permetre la transmissió sense ànim de lucre entre el públic dels esdeveniments ajornats. Regular la gestió de venda secundària per canals regularitzats a nivell estatal mitjançant modificació del RD 2816/1982, de 27 d’agost, pel qual s’aprova el Reglament de Policia d’Espectacles Públics i Activitats Recreatives. La revenda ètica permetria la transmissió sense ànim de lucre directament entre el públic que no puga assistir a un esdeveniment després del seu ajornament.

14.- Programa de col·laboració de les Administracions Públiques per a la recuperació d’esdeveniments musicals com a exempció dels lloguers en els espais públics, mitjans tècnics, o reducció de l’aforament disponible.

15.- Pla de promoció per a l’ús preferent de repertori d’autoria i edició nacional entre orquestres, agrupacions de cambra i artistes en general.

Sobre la Federació de la Música d’Espanya, Esmúsica

La Federació de la Música d’Espanya està composta per nou associacions de caràcter estatal que representen a la música en viu, gravada, editors i entitats de gestió de drets d’autor. ACCESS (Associació Estatal de Salas de Música en Directe), AEDEM (Associació d’Editors de Música Independents), AIE (Societat d’Artistes Intèrprets o Executants d’Espanya), APM (Associació de Promotors Musicals), ART (Associació de Representants Tècnics de l’Espectacle), OPEM (Organització Professional d’Editors de Música), Promusicae (Productors de Música d’Espanya), SGAE (Societat General d’Autors i Editors), UFI (Unió Fonogràfica Independent).