Gastro Cinema, certamen que uneix cinema i gastronomia, ha apagat els seus fogons un any més amb una gala conduïda per l’humorista i actor Pablo Carbonell. En ella s’ha donat a conéixer el premi al millor curtmetratge gastronòmic d’enguany, ‘Migas’ de José Larrosa i s’han entregat els reconeixements especials, el premi Gastro Cinema d’honor al xef Dani Frías i el premi Gastro Cinema Solidari a APSA.

Amb un gran toc d’humor ha començat aquesta gala celebrada en el Teatre Principal en l’en la qual Carbonell ha fet un repàs a les activitats, col·loquis, projeccions, tastos realitzats durant aquests dies. L’humorista ha destacat que “Alacant amb 16 estreles michelín, és un clar referent i un enclavament perfecte per al desenvolupament d’una iniciativa com Gastro Cinema, que té com a objectiu, posar en valor l’extraordinari potencial que posseeix el món de la gastronomia i la seua relació amb el cinema”.

12 han sigut els curtmetratges gastronòmics, d’un total de 75, els que han participat en aquesta edició. El jurat ha triat que el guanyador siga ‘Migas’ de José Larrosa. L’alcalde d’Alacant, Luis Barcala, i la regidora de Cultura, Nayma Beldjilali, han entregat aquest guardó, dotat amb 500€, que ha rebut la seua actriu protagonista, Mº José Martínez Palazón. ‘Molles’ és un entranyable documental on una àvia i la seua neta mengen en el mateix plat.

“Aquest ha sigut un projecte super bonic compartit amb la meua àvia, qui em va ensenyar a cuinar molles i a interpretar”, ha comentat l’actriu protagonista. El director, José Larrosa, que no ha pogut assistir per motius laborals, ha deixat un vídeo d’agraïment.

El jurat, format per Noe Fluxá, Beatriz Hernandez i Alfredo Navarro, han atorgat també un esment especial al curtmetratge ‘Si em querei anar-se’ de Sofía Muñoz, que ha sigut entregada per Dolores Mejía directora general de Mercalicante. En representació de Sofía Muñoz, han recollit el premi els membres del jurat.

Carbonell ha recordat els saborosos ‘arrossos de cinema’ que s’han pogut degustar en Gastro Cinema per a donar pas al premi Gastro Cinema Solidari que ha sigut per a l’Associació APSA. Javier Díez, director General d’Aigües d’Alacant ha fet lliurament d’aquest premi a Carlos Giner, gerent de l’associació.

“És un profund agraïment rebre aquest premi de mans d’Aigües d’Alacant, un dels nostres patrocinadors i de Gastro Cinema, que representa la nostra cultura.  En nom de les més de 1.500 famílies que componen APSA, moltes gràcies”, ha declarat Carlos Giner.

“Gràcies al seu lliurament i dedicació fan possible que la dieta mediterrània forme part del patrimoni immaterial de la humanitat i que cada dia aquest èxit de la nostra gastronomia siga més reconegut, naix aquest premi d’honor”, ha comentat el presentador abans de fer un repàs per la vida del xef Dani Frías, premi Gastro Cinema 2023 que ha sigut entregat pel diputat de Cultura, Juan de Dios Navarro.

“Només vull donar les gràcies, estic molt content. Gràcies al meu equip, perquè jo només no soc ningú, en aquests 30 anys sense tots ells no hauríem pogut traure tot això avance”, ha agraït l’homenatjat davant una gran ovació. 

Dani va estudiar Cuina en L’Escola de Restauració i Hostalatge de Barcelona, on va ser primer de la seua promoció. A l’estiu de 1993 va inaugurar el seu primer restaurant, La Tapería, situat a la platja de Sant Joan. A l’estiu de 1997 va obrir el restaurant Àtic, a l’hivern d’aqueix mateix any, La Tapería d’Alacant i en 1998 va assumir l’explotació del restaurant Bonalba. Un any més tard, va inaugurar la botiga gastronòmica Q-Linaria. Entre 2003 i 2006 va assumir l’explotació del Casino d’Alacant i des de 2004 la de La Ereta. Posteriorment, en 2017 va obrir Provar, un bar de tapes que en 2021 va passar a dir-se Santabar.

Gastro Cinema compta amb la col·laboració de Cultura Alacant, l’Ajuntament d’Alacant, Mercalicante, la Universitat d’Alacant, Aigües d’Alacant, Estrella Galícia, Coca – Cua i altres empreses col·laboradores.