Mostra Visible Alacant és una activitat cultural i cinematogràfica composta per obres provinents dels principals certàmens cinematogràfics internacionals i que aborden les diferents qüestions lligades a la diversitat sexual, familiar, d’identitat i gènere.

Un espai per a donar visibilitat a temàtiques i històries que habitualment no tenen cabuda a les sales comercials i on gaudir compartint reflexions i impressions amb part dels seus equips tècnics i creatius.

Una aposta per l’oci compromés i la cultura com a eina per a la transformació social i un espai per a descobrir i ampliar el coneixement sobre que ocorre en el nostre entorn més pròxim, així com les realitats de molts altres llocs al voltant del món a través de les històries que ens ofereixen cançons, llargmetratges, cicles especials de curtmetratges, xarrades i obres de teatre.

Només el que es nomena i es veu, existeix. Amb aquesta mostra volen donar llum i visibilitat a la diversitat, cada vegada major, que conforma les nostres societats.

MOSTRA VISIBLE ALACANT.

La primera edició de la Mostra Visible Alacant es desenvoluparà a la ciutat d’Alacant entre els dies 1 i 7 d’Abril de 2019.

La seua seu principal serà el Teatre Arniches, on es duran a terme el gruix de les activitats, que també comptaran amb una sessió especial en la Seu Universitària de la ciutat d’Alacant.

L’activitat s’organitza mitjançant una triple col·laboració encapçalada pel Teatre Arniches i el Institut Valencià de Cultura al costat de Diversitat Alacant, Col•lectiu de lesbianes, gais, trans i bisexuals i el Festival Internacional de cinema i arts escèniques de Bilbao, Zinegoak que s’ha encarregat de la selecció de les obres. A més el seu director, l’alacantí Pau Guillén, serà l’encarregat de dinamitzar i presentar les diferents projeccions.

La programació destaca per la seua qualitat cinematogràfica, amb títols com

“RAFIKI”, “RETAULE”, o “ELS OBJECTES AMOROSOS”, que comptarà amb

la presència del seu director Adrián Silvestre. Es tracta d’obres seleccionades en els principals certàmens cinematogràfics com Cannes o la Berlinale, fins i tot alguna d’elles nominada en l’última edició dels Oscar. Però no solament s’ha buscat la qualitat cinematogràfica sinó que s’ha valorat el contingut rigorós respecte a la diversitat sexual, d’identitat i gènere que, en els seus diferents vessants, és el tema principal que uneix tota les obres.

A més es posarà l’accent en qüestions concretes, algunes d’elles desconegudes per a gran part de la ciutadania, com la Intersexualitat, la I de les sigles LGTBI, a través del documental “Ni d’Ève ni d’Adam. Uneix histoire Intersex”, que acaba de guanyar el premi al millor documental de Zinegoak.

Entre els curtmetratges, organitzats en sessions temàtiques, destaquen el cicle especial sobre Majors LGTBI+ que es projectarà en la inauguració, on es podrà gaudir de “Marguerite”, obra nominada a millor curtmetratge en la passada edició dels Oscar o el cicle Violència-Refugi, on l’ordre dels curtmetratges mostrarà el recorregut que es produeix des que una persona sent la violència exercida sobre ella per la seua orientació sexual o identitat, passant de moment de l’eixida del seu país i l’arribada a un nou, fins que aconsegueix assentar-se i formar una nova família afectiva.

La programació compta amb l’obra teatral “Elisa i Marcela” de la Cia.. A Panadaria. Aquesta comèdia musical recull la història de les dues dones que van aconseguir casar-se a principi del segle XX i que Isabel Coixet ha portat a la gran pantalla en la pel·lícula del mateix nom que es va presentar en la secció oficial de la passada Berlinale.

Finalment destaquen la xarra col·loqui que tindrà lloc en la Seu Universitària de la ciutat d’Alacant amb accés lliure. Aquesta es realitzarà després de la projecció del documental “Presons bolleras”, un rigorós estudi sociològic de la sexualitat femenina en els centres penitenciaris.

El col·loqui estarà moderat per Victoria Cremades, professora de la UA i en ell participaran Cecilia Montagut, realitzadora del documental i Carmen Beamud, treballadora social d’institucions penitenciàries i professora de la UA. Aquesta activitat l’organitza el col·lectiu Les Aparadoras amb el suport de la Universitat d’Alacant i s’inclou en la Mostra com una col·laboració especial.

Entrades i bons d’activitats

Les projeccions tindran un cost de 3 € per sessió, excepte l’obra de teatre que serà de 12 €.

Per a fidelizar i animar al públic a gaudir del major nombre possible d’obres hi ha dos bons. D’una banda el bo 6, amb un cost de 12€ que serveix només per a cinema, podent ser compartit per dues persones i el bo 7T (20 €), que inclou totes les activitats (també el teatre), encara que només podrà compartir-se per a les sessions de cinema.

La programació es complementa amb dues activitats amb accés gratuït. La inauguració, d’accés lliure amb invitació descargable i la projecció-col·loqui de “Presons bolleras”.

PROGRAMACIÓ

La programació d’aquesta primera edició es compon de 20 obres: 6 llargmetratges de ficció i documental, 13 curtmetratges de ficció i documental, i 1 obra obra de teatre, així com l’actuació en la inauguració de la cantautora Inés Saavedra.

Teatre “Elisa i Marcela” de la compañia A Panadaria.

Una comèdia amb un llenguatge desenfadat basat en l’humor, el treball corporal i la música vocal. La comèdia de Panadaría és rebel, transgressora i sense complexos, amb un discurs que fuig de l’ortodox. Una història de persecucions policials, fugides en diligència, canvis d’identitat i informacions manipulades. Les còmiques de Panadaria presenten una reconstrucció irreverent d’un succés real. Una comèdia musical on el verídic sembla invent. Elisa i Marcela és una història d’amor a contratemps i tot això organitzat per equip format íntegrament per dones.

Llargmetratges ficció.

“Rafiki” dirigida per la keniana Wanuri Kahiu.

Es tracta de la primera pel·lícula keniana dirigida per una dona i amb trama lèsbica i actualment continua estant prohibida l’exhibició al seu país a pesar que va ser convidada a participar en el festival de Cannes.

Està collint infinitat de premis, l’últim d’ells, el premi a la millor actriu en FESPACO, el Festival Panafricà de Cinema i de Televisió d’Ouagadougou, a Burkina Faso, conegut per la seua rellevància com el “Oscar africà”.

“Retaule” dirigida per Álvaro Delgado Aparicio.

Aquesta obra sobre els secrets de família i la realitat de les comunitats rurals de l’altiplà peruà va aconseguir alçar-se amb el premi Teddy de la Berlinale, que guardona a la millor pel·lícula de contingut LGTBI+ de totes aquelles que participen en les diferents categories del festival. A més també va aconseguir ser reconeguda com la millor pel·lícula peruana del festival internacional de cinema de Lima. Possiblement una de les millors obres que podrem gaudir en la Mostra.

“Els objectes amorosos” dirigida per Adrián Silvestre.

Es tracta d’una de les més reconegudes i guardonades òperes prevals dels últims anys del cinema espanyol. Aquesta sorprenent pel·lícula que transita entre el documental i la ficció ha recollit premis en quasi tots els festivals als quals ha acudit. La projecció es realitza en col·laboració amb la Filmoteca Valenciana i comptarem amb la presència del seu director, Adrián Silvestre, qui presentarà la pel·lícula i amb qui podrem xarrar després de la projecció d’aquesta.

Llargmetratges documentals.

Projecció especial INTERSEXUALITAT.

“Ni d’Ève ni d’Adam. Uneix historie Intersex” dirigida per Floriane Devigne.

Un acostament íntim i personal sobre la construcció de la identitat a través de la intensa mirada dels seus protagonistes, qüestionant la nostra cultura des de l’acostament vital i pedagògic del que significa la intersexualitat. Una oportunitat fantàstica per a entendre què significa la I de les sigles LGTBI. Un documental fascinant, emotiu i summament educatiu.

Projecció especial MEMÒRIA LGTBI+. “Monument van trots” dirigida per Sebastiaan Kes.

Monument a l’orgull, ens compta, sense censures, la història passada i present de la ‘revolució rosa’ als Països Baixos i que és fàcilment extensible a tota Europa. Una ullada, amb perspectiva de gènere, de la realitat LGTBI+ des de l’edat mitjana fins als nostres dies realitzat amb una impressionant quantitat de material d’arxiu.

Un documental ens fa emocionar-nos i vibrar recorrent part de la història europea de l’activisme que ha aconseguit promoure una societat on prevalga la convivència.

Projecció especial + Col·loqui Presons bolleras. “Presons bolleras” dirigida per Cecilia Montagut

Tindrà lloc en la Seu Universitària de la ciutat d’Alacant amb accés lliure.

Aquest es realitzarà després de la projecció del documental “Carceles bolleras”, un rigorós estudi sociològic de la sexualitat femenina en els centre penitenciaris.

El col·loqui estarà moderat per Victoria Cremades, professora de la UA i en ell participaran Cecilia Montagut, realitzadora del documental i Carmen Beamud, Treballadora social d’Institucions penitenciàries i professora de la UA. Aquesta activitat l’organitza el Col·lectiu Les aparadoras amb el suport de la Universitat d’Alacant i s’inclou en la Mostra com una col·laboració especial.

Curtmetratges

Els cicles de curtmetratges s’organitzen entorn a 3 blocs temàtics.

Majors LGTBI+

Amb motiu del 40 aniversari de la despenalització de l’homosexualitat a Espanya, la FELGT va decidir dedicar enguany a la visibilitat les persones majors LGTBI+. Per aquesta raó inaugurarem la Mostra amb aquest cicle que parla de com les persones majors LGTBI+ s’enfronten a la realitat de la maduresa, intentant recuperar amors del passat, construint projectes comuns o apostant per fi, per gaudir de la seua vida segons els dictats del seu cor.

En aquest cicle destaquem el deliciós curtmetratge “Marguerite” de la canadenca Marianne Farley que va estar nominat en la categoria de millor curtmetratge de ficció en l’última edició dels Oscar.

En la projecció del cicle comptarem amb la presència de Aihoa Urgotia, guionista del curtmetratge “Visibles”.

Violència-Refugi

En aquest cicle l’ordre dels curtmetratges mostrarà el recorregut que es produeix des que una persona sent la violència exercida sobre ella per la seua orientació sexual o identitat, passant de moment de l’eixida del seu país i l’arribada a un nou sol·licitant asil, fins que aconsegueix assentar-se i formar una nova família afectiva. Un cicle emotiu i indispensable on destaquen dues obres de producció iraniana: “Manicure” dirigit per Armen Fayaz i “Into the rainbow” dirigit per Hassan Najmabadi.

Realitats Trans

Tancarem la Mostra amb aquest cicle especial sobre les diferents realitats que trobem entre les persones Trans.

Des de “Oasi” dirigida pel mexicà Alex Zuno, una història d’afecte, comprensió i solidaritat entre dones on apareix de manera sorprenent el VIH, passant per “I am Xèrifa” dirigida per Teboho Edkins, un documental sobre la vida de Xèrifa, un jove trans que amb la seua bicicleta i el seu projector, es dedica a fer divulgació sobre la transsexualitat per les comunitats rurals de la zona muntanyenca de Leshoto, fins “Jo sóc Alex” dirigit per Joss Manz i Itzuri Sánchez, sobre la vida d’Alex, un youtuber que mostra el seu procés de transició a través del seu canal de youtube on compta amb més de 30.000 subscriptors.