L’estreta i fructífera col·laboració entre la Universitat d’Alacant i la Diputació d’Alacant ha permès, un any més, que el MUA siga l’escenari perfecte per a acollir l’exposició del 23è Concurs Trobades d’Art Contemporani organitzat per l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert. EAC 2023 s’inaugura demà divendres, 26 de maig, a les 18 hores, i es podrà visitar fins al 16 de juliol.

D’entre les més de 130 propostes artístiques presentades al certamen, de procedència nacional i internacional, se n’han seleccionat vint-i-tres que destaquen per la seua gran diversitat disciplinària i conceptual. Instal·lacions escultòriques, fotogràfiques i audiovisuals, peces videogràfiques, art tèxtil, dibuix, pintura, ceràmica o intel·ligència artificial es donen la mà per a mostrar una àmplia panoràmica de la creació més contemporània; un àmbit d’investigació plàstica que genera metàfores visuals convertides en testimonis d’un temps convuls i complex, farcit de tensions, incerteses i vulnerabilitats, però també de reptes i d’oportunitats.

A través de les seues creacions, el grup d’artistes presents en aquesta mostra dona resposta a les preocupacions socials, vitals, polítiques i mediambientals que tots compartim. En les seues obres ens veiem confrontats a la deshumanització dels conflictes bèl·lics, la censura i els límits imposats a la creació, el consumisme excessiu i la mercantilització de les nostres societats contemporànies, la recuperació de la memòria de les primeres lluites feministes o dels nostres espais industrials abandonats, les conseqüències del Brèxit, els biaixos discriminatoris de la intel·ligència artificial o la sobreexplotació dels recursos naturals i la fragilitat dels ecosistemes.

L’actualitat i l’agudesa de les seues reflexions no ens pot deixar indiferents, el seu compromís, sensibilitat i empatia són contagiosos; tota una invitació a endinsar-nos en universos creatius en què podem prendre consciència, evocar records, experimentar emocions o deixar-nos emportar per la imaginació.

Autors seleccionats:

Roberto Aguirrezabala. Ana Beltrán Porcar. Carla Cañellas. María Carbonell. Alejandro Cerón. Pilar del Puerto. Ana Dévora. Olga Diego. Pau Figueres Ortiz. Leticia Gaspar García. Antonio Guerra. Miriam Isasi. Elena Jiménez. Damià Jordà. Gala Knörr. Silvia Lerín. Elisa Lozano Chiarlones i Rocío Villalonga. Victoria Maldonado. Pascual+Vincent (Pascual Martínez i Vincent Sáez). Pablo Sandoval. Pilar Soberón. Jesús Tarruella. Josep Tornero