Per tercer any consecutiu, la Regidoria d’Agricultura de Mutxamel organitza la Fira de la Tomaca Muchamiel, una ocasió única per a gaudir d’aquest producte emblemàtic del municipi i que ha constituït un dels pilars fonamentals del desenvolupament socioeconòmic de la localitat.

Des de fa diversos anys, l’Ajuntament, en col·laboració amb diverses entitats, tant educatives com agràries, ha impulsat una sèrie d’accions encaminades a recuperar el cultiu d’aquesta varietat autòctona, inclosa dins del Catàleg Valencià de varietats tradicionals d’interés agrari. Fruit d’aqueix treball conjunt, al qual s’han sumat productors i comercialitzadors de la tomaca Mutxamel del municipi, s’ha iniciat el procés d’obtenció de la Marca CV de la Tomaca Muchamiel, constituint-se l’Associació de Productors i Comercialitzadors de Tomaca Muchamiel.

Tots aquests avanços es donaran a conéixer a la societat en general i als mutxameleros en particular amb la celebració els pròxims 8 i 9 de juny de la III Fira de la Tomaca Mutxamel. Un esdeveniment de caràcter lúdic i festiu en el qual els visitants podran recórrer els diferents expositors de productors i comerciants locals, amb els seus productes artesanals i ecològics, catar algunes elaboracions tradicionals del municipi, de la mà de l’Associació Dones Mutxameleras o adquirir plançons de tomaca Mutxamel.

Així mateix, podran participar en unes xarrades divulgatives, sobre les característiques de la Tomaca, de la mà de Santiago García, investigador de l’Escola Politècnica d’Oriola, les bondats nutricionals de la tomaca, amb Ana Belén Rober, professora de la UMH, un recorregut històric sobre la influència de la indústria de la Tomaca a la província, per Verónica Quiles i David Beltrá, del Museu Comercial, el projecte Camins de l’Aigua, realitzat per la Regidoria de Cultura, amb Ester Gisbert i Alfons M. Quadrat, l’experiència de Daniel Morante, com a productor local ecològic de Mutxamel i una xarrada sobre els indicadors de qualitat de la tomaca oferida per Mercalicante.

Com a novetat, El Museu Comercial d’Alacant i província | www.museocomercial.es realitzarà l’exposició ‘Tomaques Made in Alacant per a mitjana Europa’. La col·lecció del Museu Comercial atresora un centenar d’etiquetes per a l’exportació de la tomaca des d’Alacant, del període comprés entre 1950 i 1970.

Els seus comissaris, David Beltrá Torregrosa i Verónica Quiles López, exposaran una selecció de l’etiquetatge de tomaques made in Alacant de Mutxamel i poblacions veïnes, Sant Joan, Alacant, Novelda, Montfort, Elx i Oriola. A més, es reproduirà un ambient de treball de l’època d’un magatzem amb els envasos, maquinària i utensilis per a l’empaquetat de les tomaques. Serà la primera vegada a la província d’Alacant que es realitze una exposició sobre l’exportació de la tomaca alacantina.

A tot això, se li afig una àmplia oferta de tallers, activitats i jocs per als més xicotets en la Tomateca, una zona de ludoteca infantil, amb tallers de smothies, xupla-chups i gominoles de tomaca, tallers de productes locals i canvi climàtic, un taller d’imants i xapes, patrocinat per Mercalicante, tallers creatius i un cuentacuentos titulat Contes Acoloriu-vos. Però no solament els xiquets podran participar en els tallers: també hem preparat dos tallers d’Anàlisi sensorial de Tomaca Mutxamel, en el qual tots els visitants, adults i xiquets, podran descobrir si són capaços de detectar a través del gust i l’olfacte les propietats d’una bona tomaca.

A més, la fira estarà amenitzada per la CIA Xeremiers i comptarà amb la presència de Pep Gimeno “Botifarra”, l’actuació de la qual tindrà lloc el dissabte 8 a les 20h.

Aquesta jornada pretén fer partícips al conjunt de la societat mutxamelera dels esforços duts a terme per les diferents entitats (Ajuntament, centres investigadors, associacions agràries…) per aconseguir una recuperació del cultiu de la tomaca i així donar suport a la producció agrària local i sostenible, impulsant la producció i transformació d’aliments de qualitat.

El programa de la III Fira de la Tomaca Muchamiel està disponible en la web de l’ajuntament www.mutxamel.org